Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cizinec nakupoval „za pět prstů“

Český Těšín - při posledním skutku měl ohrožovat ostrahu 

Osobní a místní znalost policistů obvodního oddělení v Českém Těšíně a kriminalistů, jejich spolupráce se strážníky městské policie, nekonečné množství hodin strávených při výpovědích poškozených i svědků, vyhodnocování kamerových záznamů a další dokumentace vyústila k obvinění cizince, který je od začátku srpna „zaměstnával“ krádežemi v obchodech. Předmětem jeho zájmu byl převážně alkohol a parfémy.

Začátkem září byl muž prodavači a pracovníky ostrahy dvou prodejen přistižen při krádeží zboží. V rámci šetření policisté obvodního oddělení zjistili, že osmadvacetiletý cizinec mohl spáchat také předchozích šest skutků. Ve zkráceném přípravném řízení mu sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. Podezřelý s policisty spolupracoval, svou trestnou činnost nepopíral. Vyjádřil lítost a slíbil, že v trestné činnosti nebude pokračovat.

Svůj slib ovšem nedodržel. Jen o několik dní později měl opět z drogerie odcizit parfém a u dvou čerpacích stanic natankovat pohonné hmoty do kanystru a odejít bez zaplacení. Po krádeži elektrického zubního kartáčku nerespektoval upozornění prodavačky, aby zboží vrátil. Při odchodu z prodejny se jej pokoušel zadržet pracovník ostrahy, ovšem cizinec na něj měl namířit předmět připomínající zbraň a i se zbožím z obchodu odejít.

Po muži bylo zahájeno rozsáhlé pátrání, kterého se zúčastnili policisté i strážníci. V té době již věděli, že cizinec po spáchání skutků Českou republiku opouštěl přes hraniční přechod a směřoval do místa svého trvalého bydliště. Důkladná a mravenčí práce nakonec „přinesla ovoce“ a podezřelý muž byl koncem října v Českém Těšíně zadržen.

Vzhledem k tomu, že i po sdělení podezření dále páchal trestnou činnost, případ si převzali karvinští kriminalisté. Obvinili jej ze spáchání přečinů krádeže a výtržnictví. Ke dvanácti skutkům kladených mu za vinu se cizinec doznal. K odcizenému zboží uvedl, že ho pak následně převážně v Polsku prodával neznámým osobám. Pohonné hmoty potřeboval do auta, protože mu došel benzín. K ohrožování ostrahy uvedl, že nikomu nechtěl ublížit, jen chtěl z místa odejít. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
15. 11. 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem