Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinec byl uznán nepříčetným

KRAJ VYSOČINA: I když ohrožoval vozidla na dálnici D1, trestu se vyhne 

Případ třiadvacetiletého cizího státního příslušníka, státního občana Kazachstánu, který ohrožoval 2. července letošního roku odpoledne nebezpečnou jízdou řidiče jedoucí po na dálnici D1, byl v těchto dnech ukončen. Státní zástupce trestní stíhání cizince zastavil, protože pachatel byl v době spáchání trestného činu nepříčetný, tudíž není za své činy trestně odpovědný. K těmto závěrům dospěli soudní znalci, kteří v rámci probíhajícího trestního řízení zkoumali zdravotní, duševní a psychický stav obviněného muže.
 
Počínání cizince bylo původně kvalifikováno jako podezření z obecného ohrožení. Případ byl ale v průběhu vyšetřování překvalifikován. Cizinec byl obviněn z trestných činů pokusu těžkého ublížení na zdraví na dvou nebo více osobách, výtržnictví a poškození cizí věci. Obvinění muže bylo současně rozšířeno o přečin násilí proti úřední osobě. V případě prokázání viny hrozil pachateli trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.
 
Případ, který svojí závažností nemá v Kraji Vysočina obdoby, začali původně vyšetřovat kriminalisté z odboru obecné kriminality Územního odboru Žďár nad Sázavou. Vyšetřovatel podal podnět na vzetí cizince do vazby. Na návrh státního zástupce Okresní soud ve Žďáře nad Sázavou rozhodl o vazbě. 
 
Řidiči a řidičky postupně oznamovali na policejní linku 158, že řidič osobního vozidla Škoda Octavia za velmi hustého provozu úmyslně provádí nebezpečné manévry, kterými bezprostředně ohrožuje bezpečnost ostatních řidičů. Na dálnici dokonce opakovaně zastavil uprostřed dálničního tělesa, vystoupil z vozidla a napadal posádky projíždějících vozidel. Do vozidel kopal a poškodil čelní skla i kapoty vozidel. Tyto události se měly odehrávat v období po patnácté hodině v úseku od 150. kilometru dálnice D1. Tento řidič navíc svým počínáním, když se snažil vytlačovat vozidla z jízdních pruhů a poté do některých úmyslně narážel, čímž způsobil nejméně dvě dopravní nehody vozidel, ve kterých byly bezprostředně ohroženy jejich posádky.
 
Na místo byly okamžitě vyslány policejní hlídky z Dálničního oddělení Velký Beranov, které měly za úkol nebezpečného řidiče co nejdříve zastavit. Vozidlo pronásledovaly dálniční policejní hlídky z Velkého Beranova a Domašova, ale řidič jim riskantní jízdou a kličkováním mezi vozidly stále unikal. Nereagoval na jejich výzvy k zastavení vozidla, opakovaným přejížděním z pravého do levého jízdního pruhu a zpět zabraňoval policejním vozidlům v jeho předjetí. Své vozidlo zastavil až na 178. kilometru dálnice D1, kde auto odstavil v připojovacím pruhu. Policisté muže okamžitě zadrželi. Po zadržení se v policejní cele choval agresivně, ničil její vnitřní vybavení a fyzicky napadl policistu, který ho v cele kontroloval. Z tohoto důvodu došlo k rozšíření obvinění o přečin násilí proti úřední osobě.
 
Muž byl stíhán vazebně a vzhledem ke svému zejména psychickému stavu byl z vazby přemístěn do psychiatrické léčebny. Původní ústavní léčba mu ale z rozhodnutí lékaře byla změněna na léčbu ambulantní. Ze znaleckých zkoumání vyplynulo, že muž v době spáchání trestné činnosti nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání a své jednání ovládat, a to z důvodu duševního onemocnění. Rozsáhlé a podrobné toxikologické rozbory neprokázaly, že byl pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
18. říjen 2012

vytisknout  e-mailem