Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Cizinci prodávali falešné mobily

VSETÍNSKO: Soud uložil cizincům zákaz pobytu v ČR na 3 roky a dále trest propadnutí věci.  

V pátek odpoledne stanuli před vsetínským soudem cizinci, kteří v Halenkově nabízeli k prodeji napodobeniny značkových mobilních telefonů, které vydávali za originály. Pětice cizích státních příslušníků teď do České republiky několik let nesmí.    
 
Pětičlennou osádku vozidla Ford Mondeo zadrželi karolinští policisté koncem minulého týdne. Na podezřelé osoby upozornili policejní hlídku občané Halenkova. Kolegové z Karolinky vyjeli do zmíněné obce a zkontrolovali nejenom muže, ale i jejich vozidlo, ve kterém objevili 13 krabiček s mobilními telefony. Pojali podezření, že se nejedná o originály drahých značkových mobilů, ale o napodobeniny, což později odborníci potvrdili. Všech pět cizinců jsme zadrželi a umístili do policejních cel. Případ si převzali policisté z oddělení hospodářské kriminality, kteří mužům sdělili podezření z tr. činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením. Cizinci ve věku od 23-29 let při výslechu uvedli, že mobilní telefony nakoupili v Maďarsku na tržnici, jeden za necelých 1 700 korun.    
Podle autorizovaného zástupce světoznámé značky se jedná o velmi zdařilý padělek. Pokud by měli odborníci falzifikát hodnotit známkou jako ve škole, dostal by falzifikát dvojku. Laik by údajně neměl šanci poznat, že se nejedná o originál. Uživatel by mohl pojat podezření, že koupil padělek až v případě, když by chtěl mobilní telefon synchronizovat s jinými produkty společnosti ať softwarově nebo hardwarově. Škoda, která by společnosti prodejem 13 kusů mobilů vznikla, činí 247 000 korun.  
 
V minulosti jsme v našem okrese zaznamenali napodobeniny křovinořezů a motorových pil, ale  falzifikáty mobilních telefonů policisté odhalili úplně poprvé.
 
  
4. února 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
Odkazy do noveho okna

Kriminalista por. Bc. Orság

Kriminalista por. Bc. Orság 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem