Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinci páchají trestné činy i přestupky

KRAJ VYSOČINA: Cizinecká policie na Vysočině hlídá nejen pohyb cizinců 

Odbor služby cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina funguje jako samostatný odbor od počátku ledna loňského roku a za rok svého samostatného trvání dosáhl při své činnosti vynikajících výsledků.
 
V průběhu roku 2011 policisté odboru služby cizinecké policie zjistili v rámci výkonu služby celkem 41 trestných činů, z toho šest trestných činů mají na svědomí cizinci. Jednalo se o padělání a pozměňování veřejné listiny a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za loňský rok zjistili policisté celkem 4 474 přestupků, za které následně uložili v blokovém řízení pokuty ve výši 1 453 800 korun. Celkem 753 přestupků bylo řešeno podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky, 83 přestupků bylo oznámeno příslušným správním orgánům a 22 přestupků se týkalo řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Dále bylo zjištěno 61 správních deliktů ubytovatelů. Za tyto přestupky policisté v blokovém řízení vybrali pokuty ve výši 28 400 korun.
 
"Při běžném výkonu služby se zaměřujeme především na kontrolu cizinců, kteří pobývají na území České republiky. Zajímá nás, zdali zde pobývají legálně a zdali mají v pořádku všechny potřebné doklady pro pobyt. Prověřujeme, zdali nepáchají na našem území trestnou činnost, jestli zde nelegálně nepodnikají a nebo zdali se nejedná o osoby, po kterých bylo vyhlášeno pátrání. Při kontrolách nejčastěji zjišťujeme, že cizinci porušují pobytový režim. Objevují se také případy, kdy ubytovatelé řádně neevidují jejich pobyt na našem území. I v takovém případě věci řešíme uložením sankce,“ uvedl plk. Mgr. Leoš Švarc.
 
Padělané, pozměněné, zneužité a smyšlené veřejné listiny, doklady a ceniny odhalují policisté zařazeni na oddělení dokladů a specializovaných činností. Tito policisté provádějí také činnosti v oblasti mezinárodní policejní spolupráce. Skupina specialistů disponuje vozidlem, které je vybavené speciálním zařízením pro odhalování padělaných dokladů a k dispozici má také zařízení pro noční vidění. Policisté rovněž provádějí školení v oblasti padělaných a pozměněných dokladů pro pracovníky obcí s rozšířenou působností, odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR a policisty, kteří si své znalosti zdokonalují ve Vyšší policejní škole Ministerstva vnitra ČR v Jihlavě.
 
Velice důležitou součástí práce cizinecké policie je dohled nad nelegální migrací. „Dohled provádíme na hlavních silničních tazích, které protínají náš kraj, včetně dálnice D 1. Kontrolujeme také noční kluby, tržnice, stavby, podniky i ubytovny, kde vzniká podezření, že by zde mohli pracovat či podnikat cizinci. Tyto kontroly provádíme jednak samostatně, ale také v součinnosti s pořádkovou a dopravní policií, službou kriminální policie a vyšetřování, Českou obchodní inspekcí, úřady práce, živnostenskými a dalšími úřady státní správy,“ dodal plk. Mgr. Leoš Švarc.
      
Policisté z odboru služby cizinecké policie v průběhu loňského roku vydali celkem 29 rozhodnutí o správním vyhoštění z území České republiky. Osm cizinců bylo podle příslušných právních předpisů zajištěno a umístěno v zařízení pro zajištění cizinců. Policisté dále zjistili 41 osob, které byly z nějakého důvodu vedeny v informačním systému SIS. Loni vydali celkem 28 výjezdních příkazů pro cizince, kteří u nás pobývali v rozporu s platnými právními předpisy.
 
Za loňský rok policisté z odboru cizinecké policie provedli v našem kraji celkem 4 353 pobytových kontrol, při kterých zkontrolovali celkem 13 693 cizinců, provedli 231 součinnostních akcí s ostatními policejními složkami, úřady práce, oblastním inspektorátem práce a celní správou.
 
V letošním roce policisté odboru cizinecké policie svoji první prioritu zaměří na spolupráci s obcemi s rozšířenou působností. Policisté budou ve spolupráci s obcemi důsledněji u cizinců kontrolovat řidičské průkazy a dále technické průkazy vozidel dovážených ze zahraničí. Za loňský rok bylo zjištěno celkem šest celkových padělků řidičských průkazů, z toho jeden padělek řidičského průkazu Srbska, a dále čtyři padělané řidičské průkazy Ukrajiny.
 
Druhou prioritou pro policisty cizinecké policie bude provádění společných kontrol. Policisté budou ve spolupráci s Celní správou ČR a s oblastním inspektorátem práce kontrolovat zaměstnávání cizinců a legálnost jejich pobytu na území ČR. Třetí priorita cizinecké policie bude zaměřena na kontrolu přepravovaných osob. Policisté ze služby cizinecké policie budou ve spolupráci s pořádkovou a dopravní policií zjišťovat převážně na hlavních silničních tazích nelegální migranty, kteří jsou přepravováni v prostředcích autobusové a nákladní dopravy.
 
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
3. ledna 2012

vytisknout  e-mailem