Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinci kradli naftu z vozidel

KRAJ VYSOČINA: Muži byli obviněni ze spáchání trestného činu 

Policisté dopadli cizince, kteří se dopustili krádeží na dálničních odpočívadlech na Jihlavsku a Žďársku. Muži se zaměřili zejména na naftu, kterou odcizili ze zaparkovaných nákladních vozidel. Celková škoda překročila sto tisíc korun. Ze spáchání trestného činu byli obviněni dva cizinci, hrozí jim až pět let za mřížemi.  

Objasnit trestnou činnost se podařilo díky výborné spolupráci žďárských a jihlavských kriminalistů s policisty dálničních oddělení Velký Beranov a Jihomoravského kraje. K případu došlo v úterý 10. srpna kolem třetí hodiny ráno. Dálničním policistům se na základě operativního šetření podařilo získat informace o cizincích, kteří se pohybují se třemi jízdními soupravami po dálnici a vzniklo podezření, že by mohli páchat majetkovou trestnou činnosti. Šetření vedlo k závěru, že se nacházejí na úseku dálnice procházejícím Vysočinou. Policisté nalezli nákladní vozidla zaparkovaná na odpočívadle dálnice D1 na km 139 a podezření se potvrdilo. Dvě jízdní soupravy policisté zastavili při výjezdu, třetí odjela a zastavili ji následně policisté dálničního oddělení Domašov.

Případ převzali kriminalisté územního odboru Žďár nad Sázavou. Zadrženo bylo celkem šest cizinců, v nákladních vozidlech byla kromě řidiče ještě jedna osoba. Všechny zadržené muže hlídky odvezly na oddělení policie. Místo činu kriminalisté ohledali a zadokumentovali. Provedli prohlídku nákladních vozidel. Zajistili předměty, u nichž vzniklo podezření, že byly použity při spáchání trestné činnosti. V prostoru odpočívadla došlo k vloupání do čtyř zaparkovaných nákladních souprav a pachatelé odčerpali pohonné hmoty, poškodili přitom víčka palivových nádrží. Odcizeno bylo celkem bezmála tři tisíce litrů nafty. Způsobená škoda vyšplhala na částku kolem devadesáti tisíc korun. Další škoda byla způsobena poškozením.

V rámci prověřování dále zjistili, že shodní pachatelé se předtím dopustili ještě krádeže na odpočívadle na km 122, tento případ již šetřili jihlavští policisté. Před odcizením pohonných hmot totiž cizinci zastavili jízdní soupravy na dálničním odpočívadle u Kozlova, kde muži odcizili ze zaparkovaného vozidla rezervní kolo a naviják. Způsobili škodu za více než dvacet tisíc korun.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou zadržených mužů, jedná se o cizince státu jihovýchodní části Evropy. „Muži ve věku osmadvacet a jednatřicet let byli obviněni z přečinu krádeže spáchané ve spolupachatelství, přičemž činem byla způsobena větší škoda“ řekl npor. Mgr. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Obvinění muži jsou stíháni na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za trestný čin krádeže lze uložit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ dodal npor. Krčál.

U zbývajících čtyř zadržených nebylo prověřováním zjištěno, že by se na spáchání činu podíleli, po provedení nezbytných úkonů byli ze zadržení propuštěni.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

16. srpna 2021

vytisknout  e-mailem