Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Cizinci brutálně napadli a okradli pracovnici směnárny

ZLÍNSKÝ KRAJ: Odcizili jí téměř 3 miliony korun, jsou ve vazbě. 

Krajští kriminalisté obvinili v těchto dnech dva cizince, kteří měli vloni brutálním způsobem přepadnout a okrást pracovnici směnárny o téměř tři miliony korun. Oba cizinci jsou v současné době ve vyšetřovací vazbě za drogovou trestnou činnost.

Dva cizinci, občané Evropské unie, ve věku 35 a 48 let se loupežného přepadení měli dopustit v únoru roku 2019 v Uherském Brodě. Na loupež se připravovali a na pracovnici směnárny si počkali nedaleko domu, kde bydlí.  Dnes jedenačtyřicetiletá žena přijela navečer z práce domů, zaparkovala, a když vystoupila ze svého vozu, muž maskovaný kapucí a šátkem přes obličej ji beze slov brutálně udeřil tyčí několikrát do hlavy a vytrhl jí z ruky batoh, ve kterém měla necelé tři miliony korun, platební karty a doklady. Jednalo se o peníze ze směnárny v různých bankovních měnách. Žena, která zůstala ležet po útoku na zemi, pak jen periferně zahlédla, jak muž nasedl k druhému muži do auta, které ve smyku prudce a rychle z místa odjelo. Přepadená žena skončila se zraněním v nemocnici. Pachatelé během jízdy vytáhli z batohu peníze a batoh vyhodili ven z auta. 

Krajští kriminalisté tuto závažnou loupež prověřovali a shromažďovali důkazy více než rok a půl. V průběhu šetření zadali několik znaleckých posudků z oborů kriminalistiky. K objasnění případu mimo jiné přispěli i svědci, kteří vyfotografovali někdy na podzim roku 2018 muže, kteří se podezřele pohybovali kolem směnárny v Uherském Hradišti, kde žena pracovala. Muži si podle svědků maskovali obličeje a při pohledu lidí skláněli hlavy, aby jim nebylo vidět do obličeje. Kriminalistům pomohl i muž, který našel pár hodin po loupeži odhozený batoh a donesl ho na policii. Kriminalisté v průběhu šetření dohledali i několik „pracovních“ telefonů, které používali pachatelé ke komunikaci při přípravě a během loupeže. Telefony po loupeži vyhodili z auta. 

Krajští kriminalisté v průběhu prověřování loupeže, ze které cizince podezírali, zjistili, že se tito muži dopouští i trestné činnosti na úseku drogové kriminality. Letos v lednu zadrželi tři cizince a obvinili je z rozsáhlé distribuce marihuany. Dva z obviněných tehdy skončili ve vazbě. Kriminalisté pak na případu loupeže dále pracovali a koncem října dva vazebně stíhané cizince obvinili ze zvlášť závažného zločinu loupež a trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozmění platebního prostředku spáchané formou spolupachatelství. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. 

Ani jeden z dvojice obviněných zatím nemá záznam v rejstříku trestů v České republice. Starší z mužů však byl ve své zemi odsouzen a potrestán za majetkovou trestnou činnost, držení drog a řízení pod vlivem návykových látek. Kriminalisté případ nadále šetří a pracují i s verzí, že obvinění měli další spolupachatele. 

Jedná se o jedno z největších loupežných přepadení na území Moravy s ohledem na výši škody. K odhalení pachatelů bylo potřeba využití veškerých dostupných mechanizmů unijního práva v oblasti bezpečnosti. Cestou Ředitelství pro mezinárodní spolupráce se jednalo o desítky dožádání v rámci celé Evropské unie. Kriminalisté opakovaně využili také spolupráci s mezinárodními policejními organizacemi INTERPOL a EUROPOL. 

10. listopadu 2020, mjr. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem