Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Činnost služby pořádkové policie za rok 2021

Ve službě pořádkové policie je v naší republice zařazeno přes 17 300 příslušníků. 

Služba pořádkové policie je jednou ze základních služeb Policie České republiky. Pořádkáři jsou v přímém kontaktu s občany, orgány místních samospráv či právnickými a fyzickými osobami. K 31. prosinci 2021 se na území ČR nachází 512 obvodních (v Praze místních) oddělení Policie České republiky, 45 policejních stanic, 41 oddělení hlídkové služby, 4 speciální pořádkové jednotky, 12 pohotovostních a eskortních oddělení a 8 zásahových jednotek. Součástí pořádkové policie jsou i další specializované služby, zejména oddělení služební kynologie, služební hipologie, speciálních potápěčských činností, poříční oddělení, speciální jednotky ochrany jaderných elektráren či pražská pohotovostní motorizovaná jednotka a oddělení METRO.

V územních obvodech krajských ředitelství policie bylo zřízeno 207 prvosledových hlídek, kdy tuto činnost vykonává celkem 4086 speciálně vyškolených policistů. Prvosledová hlídka je nejméně dvojčlenná a absolvuje rozšířený taktický výcvik se specializací na dlouhé zbraně a je přednostně určená zejména k okamžité reakci na události typu aktivního střelce.

Rozsah činnosti služby pořádkové policie je stanoven zákonem o Policii České republiky, případně dalšími zákony, právními normami a resortními předpisy. Mezi základní úkoly služby pořádkové policie patří zejména ochrana bezpečnosti osob a majetku. Spolupůsobí při zajišťování veřejného pořádku, činí opatření k jeho obnovení, boji proti kriminalitě, přijímání, evidování a prověřování oznámení osob, plnění úkolů v trestním, přestupkovém a správním řízení, ale také dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. 

Za rok 2021 policisté služby pořádkové policie evidovali přes 1 milion spisů, z toho se jednalo o 131 717 trestních spisů, 569 437 přestupkových spisů a ostatní byly zaevidovány jako čísla jednací.

Na základě vládou ČR vyhlášeného nouzového stavu byla přijímána usneseními vlády ČR krizová opatření a Ministerstvo zdravotnictví ČR zároveň vyhlašovalo mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku, jimiž stanovila další omezení a povinnosti.

V rámci kontroly dodržování výše uvedených opatření provedla v průběhu roku 2021 Policie České republiky 5 969 519 kontrol a zjistila celkem 165 585 přestupků, z toho 41 571 přestupků projednala v příkazním řízení na místě, 21 394 přestupků oznámila příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.

Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR již více než 10 let spolupracuje s Bílým kruhem bezpečí, který zajišťuje lektory pro další odborné proškolení policistů služby pořádkové policie k problematice domácího násilí. V loňském roce policisté evidovali přes 8 000 výjezdů k incidentu se znaky domácího násilí. Na základě všech zjištěných skutečností a okolností provedli celkem 871 vykázání, což je o 259 méně než v roce 2020. V současné době se v problematice domácího násilí projevuje další fenomén jeho formy, kdy se jedná o násilí páchané na seniorech.

Policisté služby pořádkové policie v loňském roce realizovali v součinnosti s Celní správou ČR bezpečnostní opatření  ALKOHOL, DROGY A MLÁDEŽ 2021, která byla zaměřena zejména na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Bezpečnostního opatření se v rámci celé ČR zúčastnilo 1 310 policistů a 508 pracovníků Celní správy ČR. Bylo zkontrolováno celkem 5 479 osob a 1 338 restaurací, klubů, zábavních podniků apod. V rámci bezpečnostního opatření bylo zjištěno celkem 191 osob do 18 let, které požily alkoholický nápoj, z toho 6 osob bylo ve věku do 15 let. Dále byly zjištěny celkem 2 osoby do 18 let, které požily OPL, z toho 1 osoba byla ve věku do 15 let. Celkem bylo zjištěno 408 přestupků, 3 trestné činy a 34 osob bylo omezeno na osobní svobodě.

V letních měsících bylo provedeno rozsáhlé bezpečnostně preventivní opatření Bezpečně u vody zaměřené zejména na odhalování protiprávních jednání v souvislosti s řízením a provozu plavidel na vodních tocích a nádržích. Akce se zúčastnilo celkem 394 policistů a zkontrolováno bylo 757 plavidel, 241 přístavišť, 72 půjčoven lodí. Z 649 zkontrolovaných vůdců malých plavidel bylo 8 pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Celkem bylo zjištěno podezření ze spáchání 112 přestupků.

Hlavními prioritami ředitelství služby pořádkové policie na rok 2022 je mimo jiné aktivní účast na nastavení optimální organizační struktury a systemizaci služebních míst základních organizačních článků služby pořádkové policie na jednotlivých krajských ředitelstvích, vyhodnocení koncepce speciálních pořádkových jednotek a další rozvoj informačních systémů uvnitř Policie ČR s cílem zjednodušit a zefektivnit administrativu, a tím zvýšit prostor pro aktivní práci policistů přímo v terénu.

Ředitel ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. Mgr. Petr Sehnoutka k tomu uvádí: ,,Rok 2021 byl dalším náročným rokem bohužel znovu spojený s pandemií Covid-19. Rád bych konstatoval, že jsme to opět společně zvládli a jsem hrdý na všechny, kteří museli čelit této náročné situaci, a to v 1. linii. Policisté a policistky SPP řešili nejen události kolem pandemie, ale také každodenní úkoly během výkonu služby, aby zajistili bezpečnost v naší zemi! Přijměte tak mé poděkování kolegové za vaši profesionalitu, nasazení, píli a budování dobrého jména Policie ČR."

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem