Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Činnost policie na Šumavě

PLZEŇSKÝ KRAJ - Společně se strážci Národního parku Šumava dohlížíme na to, aby se návštěvníci hor chovali zodpovědně a neporušovali zákonná ustanovení. 

I letošní zima láká na Šumavu mnoho turistů, lyžařů a dalších návštěvníků, kteří si zde chtějí odpočinout, zasportovat a užít krásné přírody zasněžených šumavských hor. Lidé na hory vyjíždí nyní především o víkendech, ještě větší návštěvnost pak předpokládáme v období jarních prázdnin, kdy na Šumavu vyjíždí zejména rodiny s dětmi.  

Aby se tyto chvíle obešly bez problémů, dohlíží každoročně policisté v turisticky navštěvovaných lokalitách na bezpečnost osob, dodržování veřejného pořádku a bezpečnost a plynulost silničního provozu.  

Společné hlídky policistů a strážců Národního parku Šumava, se kterými Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje již dlouhodobě spolupracuje, se zaměřují i v letošní zimní sezóně na riziková místa, kde se setkávají nejčastěji s porušováním zákona, a také na oblasti, kde je velká koncentrace osob. Smyslem společných hlídek je, aby nejenom svou přítomností preventivně působily a upozorňovaly návštěvníky Šumavy na rizikové chování, ale řešily i případná protiprávní jednání. Společně se strážci Národního parku Šumava se věnujeme tedy i tomu, zda lidé neporušují zákonná ustanovení vyplývající ze zákona o ochraně přírody a krajiny. 

Zaměřujeme se také na zajištění průjezdnosti hlavního silničního tahu - silnice č. I/27. Právě na této komunikaci se policisté setkávají s tím, že zde řidiči nevhodně parkují svá vozidla a znesnadňují tak průjezd vozidlům složek IZS  či silničářům, kteří se zde starají o úpravu vozovky. 

Pamatujte při návštěvě našich hor na své vlastní bezpečí a zdraví a buďte ohleduplní nejenom k sobě ale i k samotné přírodě. Nepřeceňujte své síly, neriskujte a pohybujte se pouze v místech, kde se pohybovat můžete. Respektujte i provozní řády skiarelů, abyste předešli případným úrazům. Nezapomínejte na správné parkování, řádné očištění automobilu od sněhu a námrazy, zajištění zavazadel ve vozidle a v neposlední řadě si dávejte pozor na své věci. 

Přejeme vám, abyste si zimní dny na Šumavě užili v pohodě a bez problémů. V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat na tísňové lince 158 nebo přímo na obvodních odděleních. 

mjr. Mgr. Pavla Burešová
14. ledna 2022

vytisknout  e-mailem