Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Činnost oddělení služební kynologie

ZLÍNSKÝ KRAJ: Od začátku roku policisté se psy vypátrali desítky osob.  

Vyhledání a zadržení pachatelů mnoha více či méně závažných trestných činů, ohledání požářiště, vyhledávání výbušnin či vypátrání pohřešované osoby. To je jen zlomek každodenní práce policejních psovodů a jejich čtyřnohých kolegů. Kromě hodin, které věnují výcviku a péči o psa, stráví ročně stovky hodin hlídkovou činností, kontrolami chatových oblastí či eskortami nebezpečných pachatelů.

Policisté z oddělení služební kynologie za devět měsíců letošního roku mimo jiné vypátrali již 28 pachatelů trestných činů a zúčastnili se 185 pátracích akcí, při kterých se jim podařilo vypátrat 38 osob.

Jedním z posledních úspěšných zákroků byla pondělní pátrací akce, která proběhla nedaleko Rožnova pod Radhoštěm. Po třicetiletém muži, který odešel z domu a strávil noc venku, pátral kromě jiných i policejní psovod se svým psem Urilem. Ti prohledali poměrně velký prostor v místech, která byla ve směru předpokládaného pohybu pohřešovaného muže. Během pátrání pes psovoda upozornil na muže, který se od nich pohyboval ve vzdálenosti asi 150 metrů. Policista jej doběhl a zjistil, že mužova podoba odpovídá fotografii, kterou měl psovod u sebe. Pohřešovaného poté předali do lékařské péče.

Stejná hlídka o několik hodin později pátrala po pětačtyřicetileté pohřešované ženě, tentokráte ve Zlíně. Nemocná žena odešla vpodvečer z domu a vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu a nízkým teplotám vznikla obava o její život. Policejní psovod propátral značnou část bývalého svitovského areálu, autobusové i vlakové nádraží. A právě na vlakovém nádraží byla pohřešovaná žena v jednom z odstavených vagónů policistou nalezena.

Mezi úspěchy se však zcela jistě řadí i zdařilé reprezentace Krajského ředitelství policie Zlínského kraje při soutěžích, kterých se psovodi se svými psy v průběhu roku zúčastnili.

http://www.policie.cz/clanek/iii-mistrovstvi-moravy-ve-vykonu-psovodu-a-sluzebnich-psu.aspx

http://www.policie.cz/clanek/stribro-z-mistrovstvi-republiky.aspx

 

25. listopadu 2015, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem