Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Senioři, mějte se na pozoru!

V měsíci únoru navštívili policisté z Preventivně informačního oddělení, Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy seniory z Městské části Praha 10 v klubech kde se sdružují. Důvod je prostý, potřeba informovat seniory o kriminalitě páchané zejména na nich. Tyto přednášky nesou název „Mějte se na pozoru“ a mají za cíl připravit seniory na případný kontakt s podvodníkem. O přednášky byl velký zájem, který se projevil vysokou účastí členů v klubech a to i přes nepříznivé počasí, kdy nejednou nasněžilo a senioři tak často nevycházejí. 

Vzhledem k tomu, že pachatelé nezůstávají jen u starých a osvědčených triků, jak připravit seniora o jeho úspory, ale neustále vymýšlejí nové a nové triky, je potřeba o nich seniory informovat. Jedná se např. o legendu, kdy pachatel seniory kontaktuje pomocí telefonu a vydává se za jejich příbuzného, nejčastěji za vnuka či vnučku. Pod touto legendou se snaží od seniora vypůjčit peníze např. na koupi nového vozu či splátku nějaké pokuty. Pro peníze si poté z časových důvodů posílá „vnuk“ svého dobrého kamaráda. Senioři tak přichází o desítky a někdy i o stovky tisíc korun. Dále policisté seniory varují např. před známými zájezdy s obědem zdarma spojené s předváděcí akcí a následným nákupem nesmyslně předraženého zboží, různými obchodními zástupci nabízejícími celou řadu služeb či výrobků za tu nejvýhodnější cenu, která je dostupná pouze a jen dnes atd. Cílem policistů je naučit seniora přirozené nedůvěřivosti k „jedinečným nabídkám“ a vyvolat v nich potřebu poradit se o nabídce s někým dalším, např. rodinným příslušníkem.
Na konci besedy policisté většinou odpovídají na početné otázky z oblasti bezpečnostních sborů, oprávnění policistů, ale i z politiky, veřejného a soukromého života. Přednášky se vždy nesou v duchu přátelského setkání.
 
nprap. Bc. Penc Ondřej - 14.03.2013
Odkazy do noveho okna

V klubu seniorů

V klubu seniorů 

Detailní náhled

V klubu seniorů

V klubu seniorů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem