Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pod rouškou tmy

Včerejší noc ze 4.6. na 5.6. nastoupilo 10 policistů z Obvodního ředitelství policie Praha II na noční dopravně bezpečnostní akci.  

Jejich hlavním úkolem byla kontrola dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči před a během jízdy. Ještě však ani nebyla akce vyhlášena a při cestě na rozdělení úkolů hlídka z Oddělení hlídkové služby Vinohrady zkontrolovala podezřelou osobu. Muž neměl u sebe žádný doklad totožnosti. Byl proto předveden na místní oddělení policie k prokázání totožnosti. Policisté následně zjistili, že se jedná o osobu, která má soudem zakázaný pobyt na území Prahy. Dotyčný se tím dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a byl proto zadržen. To však byl pouze rozjezd. Celá noční akce přinesla nejedno další překvapení.

Policisté z Oddělení hlídkové služby Smíchov zastavili na Plzeňské ulici řidiče vozidla zn. Mercedes, který jel velkou rychlostí. I v tomto případě to byl velký úspěch. Za volantem seděl muž cizí státní příslušnosti, který v evidenci řidičů nebyl uveden jako majitel řidičského oprávnění. Došlo rovněž na kontrolu vozidla a policisté se nestačili divit. Vozidlo nebylo pouze v pátrání na území naší republiky, ale i v Schengenském informačním systému. K jeho odcizení došlo na území Polska. Rovněž tato osoba skončila zadržením na místním oddělení. Stejní policisté ještě přidali zastavení řidiče pod vlivem alkoholu. V jeho dechu naměřili hodnotu 2,25‰ .

Nezaháleli ani policisté z Dopravního inspektorátu OŘ Praha II, kterým se podařilo zastavit řidiče motocyklu bez oprávnění pro řízení tohoto vozidla. Jeho řidičské oprávnění bylo pouze pro osobní motorová vozidla. Dotyčný se tak dopustil přestupku a pravděpodobně mu bude toto oprávnění pro vozy skupiny ,,B” odebráno. A tak si nezajezdí nějaký čas vůbec. Nově také dopravní policisté vyzkoušeli noční měření rychlosti radarem umístěným ve vozidle v civilním provedení. Jejich úspěšnost byla rovněž zásadní a po této zkušenosti se bude jistě opakovat.

Kromě těchto případů policisté zastavili a zkontrolovali více jak 150 řidičů a stejný počet vozidel. Zadrženi byli další dva řidiči pod vlivem alkoholu. Celkem udělili 15 blokových pokut v hodnotě 18.200,-Kč. S prázdnou však neodjeli ani řidiči, kteří měli vše v pořádku. Z kontroly si odváželi materiály s preventivní tématikou, které obdrželi od policistů z preventivně informačního oddělení. Ty by je měly upozornit na některá pravidla provozu na komunikacích, která z důvodu jejich bezpečnosti i bezpečnosti ostatních účastníků jsou neopomenutelná.

Tato akce však nebyla nijak ojedinělá. Jen za měsíc květen letošního roku byly takové akce uskutečněny tři a téměř se stejným výsledkem. Je snad pro řidiče noc symbolem pro porušování zákonů? Někteří se již přesvědčili o tom, že ani pod rouškou tmy se před zákonem neschovají. Policisté v těchto akcích budou i nadále pokračovat.

Autor článku:
nprap. Eva Kohoutová

 

 

Odkazy do noveho okna

DBA 4.-5.6.09 -1

DBA 4.-5.6.09 -1 

Detailní náhled

DBA 4.-5.6.09 -2

DBA 4.-5.6.09 -2 

Detailní náhled

DBA 4.-5.6.09 -3

DBA 4.-5.6.09 -3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem