Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nelehký boj s kapsáři v Praze

Kapesní krádeže tak zůstávají dlouhodobým problémem hlavního města Prahy.  

V jejím centru se kapsáři zaměřují zejména na zahraniční turisty a přes všechna přijímaná opatření se počet kapesních krádeží nedaří výrazněji snížit. Kapesní krádež je jedním z nejhůře prokazatelných trestných činů. Kapsáři navíc postupují velmi rychle a sehraně. Často využívají obrovské anonymity, kterou jim Praha samozřejmě skýtá. Proto se sem stahují nejen jednotlivci, ale i celé kapsářské skupiny přerůstající často až v organizované gangy. Jejich složení je skutečně různorodé. Rekrutují se nejen z řad našich státních příslušníků, ale i z ciziny. Kapesní krádež je jedním z nejhůře prokazatelných trestných činů. Kapsáři navíc postupují velmi rychle a sehraně. Často využívají obrovské anonymity, kterou jim Praha samozřejmě skýtá. Proto se sem stahují nejen jednotlivci, ale i celé kapsářské skupiny přerůstající často až v organizované gangy. Jejich složení je skutečně různorodé. Rekrutují se nejen z řad našich státních příslušníků, ale i z ciziny, například Rumunska či Polska. Zatímco příslušníci arabské komunity se v poslední době orientují zpravidla na návštěvníky zahrádek, provozoven rychlých občerstvení či jiných restauračních zařízení, které v tichosti okrádají, kapsáři z Rumunska se zaměřují spíše do turisticky atraktivních míst a prostředků městské hromadné dopravy. Ti polští zase vyvíjejí své aktivity ponejvíce v prostorách Hlavního nádraží.
 
Jak hovoří statistika
Trestná činnost na úseku kapesních krádeží patří k dlouhodobým nešvarům hlavního města Prahy. Dá se říci, že tvoří 50% celkové trestné činnosti tohoto druhu evidované v celé České republice. Jen za rok 2008 zaznamenala policie v Praze 9 200 takovýchto případů, u kterých se celková škoda vyšplhala na téměř 55 miliónů korun. Z tohoto počtu bylo zjištěno 180 pachatelů, z nichž téměř 60% případů tvoří recidivisté a 41% cizí státní příslušníci. Celých 51% pachatelů je ženského pohlaví. Policie odhalila též 7 mladistvých a 5 nezletilých osob. Oproti roku 2007 byl zaznamenán mírný pokles o přibližně 300 případů, taktéž škoda v roce 2008 činila o 17 miliónů korun méně. I tak ale k této trestné činnosti stále dochází a jedinci nebo rovnou i celé skupiny ji páchají často opakovaně. K oblíbeným lokalitám v Praze patří historické centrum, dále Hlavní nádraží, nádraží Florenc a tradičně i prostředky MHD, zejména tramvaje a metro.
 
Odhalování této trestné činnosti je poměrně náročné
Přestože se na tuto problematiku policie zaměřuje v průběhu celého roku, skončí v jejích rukou jen malé procento pachatelů. Pokud je pachatel takovéhoto trestného činu zadržen, řeší se jeho případ zpravidla ve zkráceném přípravném řízení. Následně bývá většinou odsouzen k trestu vyhoštění, a to i v případě, že trestnou činnost páchá opakovaně. Pokud se nejedná o organizovanou skupinu, jsou jednotlivé osoby stíhány pro trestný čin krádeže a mohou být potrestány odnětím svobody až na dva roky, peněžitým trestem, či propadnutím věci. Vzhledem k nízké trestní sazbě lze vzít takovou osobu do vazby jen zcela výjimečně, takže se ve většině případů stává, že trestnou činnost začne znovu páchat. Pachatelé kapesních krádeží jsou odsuzováni většinou k podmíněným trestům, neboť je jim zpravidla prokázán pouze ten trestný čin, při kterém jsou zadrženi. Pokud se kapesních krádeží dopouštějí opakovaně i v průběhu krátké doby, jsou odsuzováni k velmi nízkým nepodmíněným trestům. Pokud je jim prokázáno, že byli členy organizované skupiny, bývají odsuzováni i k několika letům odnětí svobody.
 
Na Karlově náměstí „pracovala“ dvojice kapsářů
S takovým případem se setkali policisté i v úterý 6.října 2009, kdy dvojice nenechavců během jízdy eskalátorem ve stanici metra Karlovo náměstí odcizila postarší ženě z batohu na zádech peněženku. Ze své kořisti se však dlouho neradovali. Devatenáctiletá pachatelka skončila vzápětí i s kořistí v rukou policistů a vyslechla si obvinění z trestného činu krádeže. Kriminalisté navíc zjistili, že spolu s komplicem mají na svědomí nejméně tři další krádeže, ke kterým došlo v této lokalitě, přičemž scénář krádeží je takřka totožný. Přestože mladá žena byla v posledních dvou letech za obdobnou trestnou činnost již 2x potrestána soudem, vyšetřování probíhá na svobodě. V dohledné době hrozí obvinění i 21letému slovensky hovořícímu muži, který má na trestné činnosti hlavní podíl. I on má bohatou trestní minulost, během loňského roku stanul před soudem hned 3x a navíc byl muži v červnu 2008 udělen Obvodním soudem pro Prahu 2 trest vyhoštění z ČR na dobu tří let.
 
 Preventivní opatření a bezpečnostní akce 
Boj s tímto druhem kriminality není jednoduchý, ale pražská policie rozhodně nesedí s rukama v klíně. Ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a Městskou policií Praha zřídila již v minulých letech celou síť pouličních kamer. Právě záběry z Městského kamerového systému pomáhají policistům při usvědčování jednotlivých pachatelů trestné činnosti nejen majetkového charakteru. Policie však nespoléhá jenom na kamerový systém, ale působí v ohrožených lokalitách i preventivně. A to navýšením počtu policistů a strážníků a dále častými bezpečnostními akcemi kriminální služby. Přímo na Václavském náměstí působí například oddělení hlídkové služby, které se specializuje na odhalování případné trestné činnosti a provádí také dohled nad veřejným pořádkem. Před lety rovněž vznikl speciální KAPSA tým, složený z policistů kriminální služby, který pracuje nepozorovaně přímo v terénu a má  dobré výsledky. Odhalování a zejména dokazování této trestné činnosti není vůbec jednoduché a musí být vždy v souladu se zákonem. Snahou policie proto je i preventivní působení v této oblasti. Turisté, návštěvníci ale i Pražané samotní se mohou takřka všude setkat s nějakou formou prevence, zejména s letáky, brožurami či častými hlášeními v prostředcích MHD a to nejen v českém jazyce. Je tak na každém z nás, jestli si dobře míněné rady vezmeme k srdci.
 
 
 

vytisknout  e-mailem