Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Beseda se seniory

Během února 2009 proběhlo v obvodu Prahy 4 několik preventivních besed zaměřených na zásady bezpečného chování seniorů. Policistka z Preventivně informačního oddělení tak navštívila nejen jejich seniorské kluby v Křejpského ulici, ale zavítala také do Domů s pečovatelskou službou. 

Kromě všeobecných zásad bezpečného chování v bytě, domě nebo na ulici se senioři dozvěděli důležité informace týkající se dokladů či kreditních karet. Policistka zmínila nejčastější záminky, pod kterými se snaží dostat podvodníci do bytů starších občanů nebo z nich vylákat finanční hotovost. Seniory zároveň upozornila na aktuální problém týkající se krádeží tašek a kabelek, kdypachatelé svou oběť okradou přímo z projíždějícího motorového  vozidla a okamžitě zmizí z místa činu. Trojici vykutálených zlodějů se pražským policistům v polovině února 2009 podařilo úspěšně vypátrat. Senioři si poté zopakovali pravidla bezpečného chování v silničním provozu, především zásady bezpečného přecházení. Navíc si každý z účastníků odnesl praktické reflexní odrazky a další materiály s preventivní tematikou.  

Policie proto radí (nejen seniorům)

Cizí osobě nesdělujte žádné osobní informace.

V žádném případě nevpouštějte cizí osoby do bytu.

ZAMYKEJTE.

Odečet plynu, vody či elektřiny je vždy řádně a s předstihem oznámen. Pokud máte pochybnosti o osobě, která má odečet provádět, můžete se informovat u příslušné firmy, která pracovníka vysílá. Pracovník provádějící odečet se má být schopen prokázat.

V případě různých podomních prodejců buďte opatrní a obezřetní.

V případě doručení přeplatku v hotovosti buďte opatrní, většinou se přeplatek zasílá formou složenky. Větší finanční částky uložte na účet.

Nenechávejte bez dozoru odložené tašky nebo kabelky, např. na nákupním vozíku

 

     

     

 

 
Odkazy do noveho okna

senioři Praha 4

senioři Praha 4 

Detailní náhled

senioři Praha 4 -2

senioři Praha 4 -2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem