Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Čím budu? Pozvánka na akci pro děti

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se zapojí do akce pro děti, kterou organizuje Policejní prezidium ČR ve spolupráci s obchodním centrem Galerie Harfa v Praze.  

Daktyloskopie
Tento víkend, 19. - 20. září 2015 od 10.00 do 18.00 hodin, se v Galerii Harfa koná již třetí díl seriálu o povoláních „čím budu?“. Dětem budou představeny jednotlivé složky Policie České republiky, včetně zajímavých ukázek jejich práce, techniky a uniforem. Pro návštěvníky je připraven bohatý program plný praktických ukázek, soutěží a her. Představí se KÚP, pyrotechnici, říční policie a mnoho dalších. Více o programu najdete na: http://www.galerieharfa.cz/cs/#/policista/

Jedinečnost otisků prstů a tajemný svět mikrostop
Daktyloskopie patří k nejstarším odvětvím kriminalistiky, které je více jak sto let využíváno k identifikaci osob podle papilárních linií. Děti si budou moci samy vyzkoušet, jak se zviditelňují a zajišťují daktyloskopické stopy pomocí speciálních pomůcek skutečných kriminalistů. Odvětví fyzikální chemie se mimo jiné zabývá zkoumáním mikrostop, což jsou částice nebo fragmenty pouhým okem neviditelné. Jde o poměrně trvanlivé a odolné stopy, jejichž vzniku pachatel na místě činu nemůže zabránit. V důkazním řízení však mohu sehrát významnou roli. Pohled do optického mikroskopu návštěvníkům poodhalí zajímavý svět mikrostop získaných z nejrůznějších materiálů, ať již se jedná o různé druhy textilních vláken, fragmenty laků, barev aj. Ve 3D zobrazení budou k vidění zajímavé fotografie mikrostop, které byly pořízeny za pomoci speciálního elektronového mikroskopu.

Jak se sestavuje identikit
Svědkem zločinu se může stát každý z nás. Dokážeme ovšem věrohodně popsat, jak pachatel vypadal? Jaký měl obličej, oči, nos nebo vlasy? Představíme speciální program wPoridos, s jehož pomocí kriminalisté sestavují identikit (podobiznu) pachatele podle výpovědi svědka. Tento systém byl vytvořen a je i nadále zdokonalován na oddělení antropologie v KÚP.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
16. září 2015
 

vytisknout  e-mailem