Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cílí hlavně na inzerenty

KRAJ: Nenaleťte podvodníkům při prodeji zboží. 

Policisté znovu upozorňují na sílící vlnu podvodů, která cílí na ty, kteří prodávají své použité věci na internetu. Denně jsou to desítky nových případů. Způsob jakým to podvodníci provádí je vždy velmi podobný. Krátce po zveřejnění inzerátu s nabídkou se prodávajícímu ozve pomocí komunikační aplikace zájemce, který chce koupit nabízené zboží. Své oběti pošle odkaz na podvržené stránky s tím, že mu má vyplnil údaje o své kartě, na kterou pak pošle peníze za inzerované zboží. Podvedený v dojmu, že se mu peníze na kartu připisují, pak předává citlivá data podvodníkovi, který mu však peníze z účtu odčerpává. Některé podvodné stránky jsou velmi dobře provedené, často vypadají jako webové formuláře zavedených přepravních společností. Prodejce pak snadno nabyde dojmu, že si objednává dopravu zboží pro zájemce a číslo karty je zde nutné pro poukázání dobírky. Hackeři pak používají údaje z karty až do doby než, vyčerpají z účtu veškerou hotovost nebo do doby, kdy je karta zablokována.

Na poslední chvíli se včera podařilo šestadvacetileté ženě z Ivančicka zastavit odeslání téměř čtrnácti tisíc korun podvodníkovi. Na internetu prodávala za devět set svůj dámský kabát a na podvržených stránkách zadala údajnému dopravci informace ze své karty. Naštěstí ji však přišla žádost ke schválení platby. Díky tomu poznala, že něco není v pořádku a transakci zablokovala. Méně štěstí měla sedmatřicetiletá žena z Kuřimska, stejným způsobem přišla o téměř čtyřicet tisíc korun ze svého účtu. Na Blanensku pak podobně pozbyl z účtu částku třicet čtyři tisíc i třicetiletý muž.

Všechny proto důrazně nabádáme, aby informace o své platební kartě nikomu nepředávali, pokud pomocí karty nakupují na internetu, tak jen u ověřených obchodníků.

por. David Chaloupka,18. března 2022

vytisknout  e-mailem