Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Chyba na karlovarském bankomatu

KARLOVARKO – Obviněny byly další osoby. 

Karlovarští kriminalisté obvinili další osoby, které si podvodným jednáním chtěly přijít na peníze, které jim nepatřily, již jsme psali zde.

Usnesení o zahájení trestního stíhání si od kriminalistů z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech převzal 27letý muž, který byl obviněn ze spáchání přečinu Zatajení věci. Obviněný muž měl ve dvou případech prostřednictvím své platební karty vybrat v karlovarském bankomatu dvakrát 10 tisíc korun, přičemž bankomat mu vydal částku dvojnásobnou, tedy dvakrát 20 tisíc korun. Peníze vydané bankomatem nad rámec jeho původního požadavku si ponechal, i když si byl vědom toho, že mu byly vydány omylem. Nevrátil je ani po žádosti a upozornění banky. Způsobil tak škodu 20 tisíc korun. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Usnesení o zahájení trestního stíhání ze spáchání přečinu Zatajení cizí věci si od kriminalistů vyslechl i 23letý muž. Ten měl požadovat po bankomatu výběr v hodnotě 35 tisíc korun, kdy mu bankomat vydal částku 70 tisíc korun a banka mu zaúčtovala jen požadovanou transakci. Peníze použil pro vlastní potřebu a ani na výzvy banky k vrácení, je nevrátil. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání i 27letého muže a dvou žen ve věku 26 a 46 let, které obvinili ze spáchání přečinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství. Obviněný muž s úmyslem neoprávněného obohacení a s vědomím toho, že bankomat vydává chybně místo bankovek v hodnotě 1000,- korun bankovky v hodnotě 2000,- korun, měl sám nejméně ve čtyřech případech peníze z bankomatu ze svého účtu vybrat. Když zadal při výběru částku například 8 tisíc korun, bankomat mu vydal částku dvojnásobnou, přičemž zaúčtoval jen požadovanou transakci. Takového jednání se měli dopustit i společně s 46letou ženou, kterou měl o chybě bankomatu vyrozumět. V bankomatu měli provést několik výběrů, vybrané peníze poté měli vložit zpět na účet a znovu je z bankomatu vybrat. Stejným způsobem měl obviněný muž konat s 26letou obviněnou ženou. Celkem tak bance způsobili škodu necelých 170 tisíc korun. Na opakované výzvy banky k navrácení neoprávněně vybrané hotovosti nereagovali a zpátky ji nevrátili. Obviněnému muži v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu a obviněným ženám trest odnětí svobody až dvouletý.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
17. 4. 2019

vytisknout  e-mailem