Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Chůze neosvětlenými místy

KLATOVSKO - Připomínáme používání reflexních doplňků - zejména v podzimním a zimním období. 

V uplynulém týdnu se v Klatovech uskutečnila tematická dopravně preventivní akce, při které se policisté zaměřili na chodce. Do akce byli zapojeni policisté z oddělení tisku a prevence a dopravního inspektorátu.

Policisté rozdávají chodcům reflexní pásky, které doporučujeme umístit na zápěstí ruky nebo tašku a vždy směrem do komunikace. Umístit reflexní pásek je důležité při chůzi mimo obec nebo na neosvětlených místech při soumraku i v nočních hodinách.

Chodci byli upozorněni na platnost zákona, kde je uvedeno :

Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Co znamená snížená viditelnost:

= situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

Jak zvýšíme svoji viditelnost při pohybu v blízkosti komunikací:                 

            - používat vhodnou barvu oblečení

            - doplňky s reflexními materiály.

Reflexní prvek odráží světlo zpět ke zdroji a tím zvyšuje viditelnost za snížené viditelnosti i za tmy. Vedle reflexních pásků existují další například přívěsky, nášivky i pásky. Chodec při chůzi - mimo osvětlená místa - může využít i vestu s reflexními prvky.

Na jakou vzdálenost řidič motorového vozidla uvidí nebo zaznamená chodce v oblečení:

  • tmavé barvy na vzdálenost 18 metrů
  • červené na 24 metrů
  • bílém již na 55 metrů
  • při použití reflexních materiálů na 200 metrů.

Děti by na silnicích měly být co nejlépe vidět. Doporučujeme používat světlé oblečení a reflexními prvky doplnit školní tašku i oblečení.

Reflexní prvek samozřejmě patří i na dětský kočárek - protože s ním vjíždíte na komunikaci dříve, než Vy na ni vstupujete.

Nezapomeňme i na osoby se sníženou pohyblivostí - reflexní pásek lze umístit též na tašku (v místě poutka) i vycházkové hole.

Chodci i cyklisté používáním bezpečnostních prvků zvyšují svoji bezpečnost na komunikacích.

nprap. Ladmanová Dana

22. října 2018

vytisknout  e-mailem