Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chuť po mědi

MOSTECKO - Muž vyřadil klimatizaci z provozu; Nenechávejte peníze v autě; Do cizího mobilu se neleze. 

Chuť po mědi
V první polovině května během několika dní se měl hned třikrát vloupat ke klimatizačním jednotkám 37letý muž z Mostecka. V prvním případě násilím poškodil pletivo u jednoho z mosteckých peněžních ústavů. Mezi šesti klimatizacemi, které byly umístěny na plášti budovy, měl odcizit nejméně 20 metrů měděného potrubí. Tím došlo k úniku chladícího média, ale také k poškození elektroinstalace. Po pár dnech se k objektu vrátil. Podle zjištění policistů opětovně za použití násilí překonal překážku u venkovní klimatizační jednotky a ze zařízení odcizil vnitřní součástky. Pro třetí vstup do místa využil již vytvořený otvor v oplocení. Při demontáži elektrických a kovových součástek klimatizační jednotky a měděných trubek byl zadržen hlídkou strážníků. Muž má pestrý trestní rejstřík. Za majetkové delikty již v minulosti pobýval několik měsíců ve vězení, ze kterého se vrátil minulý rok. Odcizené měděné trubky a vnitřní součástky údajně zpeněžil za 1800 korun. Poškozené společnosti způsobil předběžně mnohem větší škodu, která je stále předmětem vyšetřování. Od mosteckých policistů si převzal sdělení obvinění ze spáchání trestných činů krádež a poškození cizí věci. Po zadržení putoval rovnou do vazební věznice, kam ho poslal soud na základě podnětu vyšetřovatele. V případě uznání viny hrozí stíhanému tříletý trest odnětí svobody.

Nenechávejte peníze v autě
Policisté opětovně upozorňují řidiče, aby byli obezřetnější při opouštění osobního vozidla. Každý motorista by si měl řádně zkontrolovat svůj vůz, než od něj vzdálí. Základním pravidlem by mělo být řádné zajištění vozidla před neoprávněným vstupem, zejména provést kontrolu nejen volně odložených, ale i cenných věcí. Tyto předměty jsou velkým lákadlem pro zloděje, kterým stačí krátká chvilka, aby se věci zmocnili.

Terčem neznámých pachatelů se staly automobily v mosteckých ulicích Konstantina Biebla a Josefa Dobrovského. Motoristé byli v ranních hodinách při příchodu ke svému vozidlu velmi nepříjemně překvapeni.  Nejen, že jim kdosi násilím poškodil jejich vozy, ale po dalším zjištění postrádali nemalé finanční prostředky. Jeden z poškozených přišel o hotovost ve výši 21 tisíc korun a ruční míchačku. Druhý řidič měl ve vozidle peníze v částce 40 tisíc korun, o které samozřejmě také přišel.

Rozhodně nenechávejte v autech žádné cennosti. Vždy se řádně přesvědčte, zda jste uzavřely všechna okna a vůz jste uzamkli. Kde nic není, zloděj neuspěje. Ani bílý den a frekventované místo není pro pachatele žádnou překážkou.

Do cizího mobilu se neleze
Policisté z mosteckého obvodního oddělení objasnili neoprávněné užívání dat uložených v nosiči informací a porušení tajemství fotografií a jiných záznamů uchovávaných v soukromí jiného. Muž cizí státní příslušnosti ve věku 37 let měl v loňském roce zneužít citlivé informace osoby, se kterou sdílel domácnost. Činil tak několik měsíců. Podle policistů získal bez vědomí Mostečanky přístup k jejímu mobilnímu telefonu. Po vstupu do jejího zařízení provedl několik neoprávněných zásahů, pozměnil obsah a část dat vymazal. Majitelka elektroniky přišla o všechny své fotografie, které si muž zálohoval do svého zařízení. Na sociálních sítích ženy měl provést další operace, například blokace nebo vymazání některých kontaktů, a to i rodinných příslušníků. Takto nabyté fotografie veřejně sdílel na několika svých následně založených a smyšlených internetových profilech. Jménem bývalé přítelkyně se dokonce prezentoval na různých seznamkách. Důvodem jednání cizince byl údajně rozchod partnerů. Od policejní vyšetřovatelky si převzal sdělení obvinění ze spáchání trestných činů neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí. Za zásah do soukromí je zákonem stanovená hranice trestu v případě odsouzení až na tři roky odnětí svobody.

prap. Václav Krieger
KŘP Ústeckého kraje
oddělení tisku a prevence
20. května 2022

vytisknout  e-mailem