Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chtěly podvádět při zkoušce z českého jazyka

LIBERECKÝ KRAJ - Dvě cizinky chtěly podvádět, a tak získat zkoušku z českého jazyka. To se jim však nepodařilo, cizinecká policie podvod odhalila. 

Dvě cizinky podváděly při zkoušce z českého jazyka, ve zkráceném přípravném řízení jsou podezřelé z pokusu poškozování cizích práv ve formě spolupachatelství, za který jim hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Zkoušku z českého jazyka potřebovala složit mladší z nich 43letá cizinka, aby získala trvalý pobyt na území ČR. Byla si vědoma toho, že by zkoušku z českého jazyka s největší pravděpodobností neudělala, a tak požádala svou kamarádku 45let, zda by zkoušku neudělala za ni.
 
Prokázání znalostí z českého jazyka je jednou z podmínek pro získání trvalého pobytu na území České republiky. Každý cizinec, který po pěti letech nepřetržitého pobytu může požádat Česku o trvalý pobyt, musí při této zkoušce obstát.
 
Žena spoléhala na to, že si je se svou kamarádkou dost podobná a zkoušku, tak bude moci udělat za ní. Domluvily se a mladší žena se šla řádně zaregistrovat ke zkoušce. V den zkoušky se ženy sešly před školou, kde si vyměnily doklady a starší z nich šla zkoušku vykonat.
 
Ani jedna z nich však nemohla tušit, že právě v tento den cizinecká policie provádí kontroly při provádění zkoušky. Při této kontrole policisté z cizinecké policie odhalili tento podvod. Žena se policistům prokázala cizím cestovním dokladem, a tím se dopustila přestupku, za který dostala pokutu ve výši 3.000,-Kč. Uloženou pokutou však nebylo sankcionováno samotné jednání 45leté ženy. Proto bylo oběma cizinkám sděleno podezření z poškozování cizích práv.
 
S případy, kdy se cizinec snaží obelstít české úřady doklady někoho jiného, se cizinecká policie setkává pouze několikrát do roka.
 
Cizinky spoléhaly na to, že si jsou podobné, a tak je pro úředníky, učitele složité je rozpoznat. Cizinecká policie však vlastní specialisty i techniku, která dokáže podle neměnných znaků v obličeji bezpečně určit, jestli je tvář na fotografii shodná s tváří konkrétního člověka.

 

mjr. Jana Světlá
29. 11. 2013

 

vytisknout  e-mailem