Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Chtěli rozměnit peníze

ZLÍNSKO: Připravili prodavače o 56 000 korun. 

Komisař kriminální policie ze Zlína podal návrh na podání obžaloby proti dvěma obviněným mužům ze sousedního státu ve věku čtyřiatřicet a šestatřicet let za spáchání trestného činu podvod ve spolupachatelství, protože v roce 2018 minimálně v patnácti případech při rozměňování peněz v různých prodejnách v České republice uvedli v omyl prodavače a připravili je tak celkově o téměř 56 tisíc korun.

Muži při svých návštěvách různých prodejen ve Zlíně, Praze, Pardubicích, Brně, Ostravě, Mladé Boleslavi, Třebíči či Havlíčkově Brodě vždy požádali prodavače o rozměnění bankovek, přičemž jeden z mužů navíc prodavače rozptyloval dalšími otázkami. Poté žádali o další a další rozměnění na menší či větší bankovky, které neustále přepočítávali, až zaměstnance prodejny natolik zmátli, že každého z nich připravili o dva až osm tisíc korun. Podvodnou směnu peněz se jim podařilo realizovat mimo jiné v pokladně Českých drah nebo v pokladně nemocnice.

Každý z jednotlivých případů původně šetřili policisté na příslušném obvodním oddělení. Až po zjištění, že se jedná o sériovou trestnou činnost pravděpodobně stejných pachatelů, všechny obdobné trestné činy sloučili policisté v loňském roce na Oddělení obecné kriminality ve Zlíně, kde jsme přijali první oznámení o podvodu.

Oba pachatele bylo možné k jednotlivým případům vyslechnout pouze cestou právní pomoci sousedního státu, přičemž ovšem oba využili svého práva nevypovídat. Starší z mužů byl pro obdobnou trestnou činnost navíc potrestán již v lednu roku 2018 k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do dubna roku 2019.

Oběma mužům v případě odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

3. prosince 2020, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem