Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chtěla prodat pokladničku, přišla o sto tisíc

Karviná - neznámé osobě sdělila údaje k bankovnímu účtu 

Začátkem října 2022 se na obvodní oddělení Dětmarovice dostavila žena s oznámením, že po komunikaci s neznámou osobou bylo z jejího osobního bankovního účtu zcizeno více než 100 tisíc korun. Vše mělo začít po elektronickém zadání zcela banálního inzerátu s nabídkou prodeje knihy a pokladničky, za které poptávala 90 korun. Zájemci, který ji kontaktoval, na jeho požadavek následně sdělila své osobní údaje a e-mailovou adresu. Na ni pak obdržela internetový odkaz. Netušila, že je podvodný a otevřela ho. V domnění, že se nachází na oficiálních stránkách banky, kde má vedený účet, vyplnila potřebné bankovní údaje včetně přístupového heslo a potvrdila PIN kódem zaslaným na její mobilní telefon. V několika platbách pak bylo z jejího účtu převedeno na jiný účet více než 100 000 korun. V rámci prověřování policisté obvodního oddělení Dětmarovice účet, na který byly finance převedeny, zablokovali. Dále zjistili, že majitel zablokovaného bankovního účtu je současně poškozeným. Také on se stal obětí podvodného jednání a obdobným způsobem byl připraven o své finanční prostředky.

Kriminalisté územního odboru Karviná, kteří vzhledem k výši škody případ převzali, v současnosti rozplétají „tok“ finančních prostředků mezi jednotlivými napadenými účty. Pro ztížení odhalení neznámý pachatel „přeposílá“ peníze mezi účty svých obětí.

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí. Podvodné e-maily mají dokonalou grafiku. Případné odkazy v nich uvedené po otevření věrně napodobují originál, kterým může být úřad státní správy, banka či jiná veřejně známá organizace. Pachateli slouží k získání citlivých údajů, přihlašovacích hesel, PIN kódů, aby se mohl „nabourat“ do vašeho účtu. Nikdy nesvěřujte své kódy nebo hesla k účtům či platebním kartám jiným osobám. Stejně tak nikdy neposkytujte kopie svých osobních dokladů. Navíc prodávající ani kupující tyto údaje nepotřebují.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
25. 10. 2022

vytisknout  e-mailem