Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chtěla prodat boty za 300

LITOMĚŘICKO – Přišla o 59 tisíc korun… 

Roudničtí policisté se zabývají oznámením 39leté ženy, která byla podvedena, když chtěla prodat obuv. Prostřednictvím internetového inzertního portálu zveřejnila svou nabídku prodeje obuvi za 300 korun. Ozval se jí údajný zájemce, který jí poslal emailem odkaz na podvodné stránky, který vypadal jako odkaz banky, kde má poškozená svůj účet. Poškozená žena v domnění, že se jedná o oficiální stránky, vyplnila přihlašovací jméno i heslo. Následně jí přišly dva autorizační kódy, které potvrdila. Chvíli poté přes internetové bankovnictví zjistila, že jí z bankovního účtu byla neoprávněně odeslána ve dvou případech finanční hotovost 35 tisíc a 24 tisíc korun. Celkem tedy přišla o 59 tisíc korun. Policisté po neznámém pachateli intenzivně pátrají. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

V celém Ústeckém kraji policisté denně evidují případy výše uvedeného podvodného jednání. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.

Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandartním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Podvodníci nasměrují oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. K tomu často zneužívají loga a grafiku různých reálných ověřených doručovacích společností či poskytovatelů služeb. Prodávající osobu velmi často zmanipulují tak, že jim poskytne všechny údaje ke svému bankovnímu účtu či platební kartě!

Apelujeme proto na občany! Buďte obezřetní při zadávání citlivých údajů. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo oslovil, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

28. listopadu 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

Podvod přes inzerátPodvod přes inzerát

vytisknout  e-mailem