Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chtěla oklamat úřady

LIBEREC - Žena pocházející z Ukrajiny žádala o trvalý pobyt v České republice. Doložila však padělané potvrzení o studiu, ke všemu na škole, kde studují pouze muži.  

Policisté z cizinecké policie v Liberci se od roku 2014 zabývali případem dnes už 22leté ženy pocházející z Ukrajiny, která se za účelem získání trvalého pobytu v České republice dopustila přečinu "Padělání a pozměnění veřejné listiny". 

Mladá žena si v dubnu roku 2013 zažádala u Odboru azylové a migrační politiky v Jablonci nad Nisou o trvalý pobyt na území naší republiky, a to za účelem sloučení rodiny, neboť v České republice žije její matka. Jednou z podmínek potřebných pro přiznání trvalého pobytu, kdy žadatel cizinec je zletilé nezaopatřené dítě cizince, je dle zákona "O pobytu cizinců na území České republiky" potvrzení o studiu. Dívka tedy společně s žádostí předložila potvrzení o studiu na Kyjevské duchovní akademii Ukrajinské pravoslavné církve. Následně Odbor azylové a migrační politiky v Jablonci nad Nisou zaslal na velvyslanectví České republiky na Ukrajině dotaz k pravosti potvrzení o studiu. Prorektor Kyjevské duchovní akademie podal odpověď, že se jedná o falzifikát a že mladá žena není a nikdy nebyla studentkou jejich akademie. Zajímavé na celé věci je, že žena uvedla školu, která vzdělává pouze muže nikoliv ženy. Navíc neexistuje vzdělávací zařízení "Regentské oddělení při Kyjevské akademii, které bylo na potvrzení uvedeno. Existuje pouze regentská třída při Kyjevské duchovní akademii a semináři Ukrajinské pravoslavné církve jako misionářský projekt za účelem vzdělávání laiků. Zde se však vyučují pouze osoby mužského pohlaví. Ženě byla tedy žádost o trvalý pobyt zamítnuta.

Koncem ledna 2014 se pravostí dokumentu - potvrzení o studiu začala zabývat cizinecká policie v Liberci, Oddělení dokumentace. Cizinecká policie si na Okresním státním zastupitelství v Liberci zažádala o právní pomoc při ověřování pravosti dokumentu. Cestou ukrajinských úřadů policisté vyžádali vzory formuláře,  vzory podpisu rektora Kyjevské duchovní akademie a semináře Ukrajinské pravoslavné církve a také vzor kulatého razítka a dále také vzor podpisu představeného  Svato-Pokrokovského mužského kláštera a vzor kulatého razítka tohoto kláštera. 

Oddělení dokladů a speciálních činnosti cizinecké policie v Liberci vypracovalo odborné vyjádření s tím, že se skutečně jedná o padělek potvrzení Regentského oddělení Kyjevské duchovní akademie a o padělek potvrzení o studiu Ukrajinské pravoslavné církve. Policisté následně provedli výslech ženy, která o pobyt v naší republice žádala. Ta policistům sdělila, že o potvrzení o studiu požádala svého bratrance, který bydlí na Ukrajině a který vše zařídil. Za potvrzení nic neplatila, pouze za jeho překlad. 

Policisté z cizinecké policie zahájili v lednu 2014 ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "Padělání a pozměnění veřejné listiny". Žena uvedla, že se bude dále zdržovat na Ukrajině. Vzhledem k této skutečnosti a po dohodě s Okresním státním zastupitelstvím v Jablonci nad Nisou poslali policisté cestou Vrchního státního zastupitelství spisový materiál příslušným orgánům na Ukrajině k dořešení.  Podmínkou však bylo, že tato věc musela být zároveň trestná i na Ukrajině. Ukrajinský soud v listopadu 2015 uznal ženu vinnou ze spáchání uvedeného přečinu a uložil ji pokutu ve výši 50 minimálních průměrných hrubých výdělků občanů, což znamená 850 ukrajinských hřiven. V České republice to znamená okolo 800 korun. Nelze za tutéž věc soudit dvakrát, tudíž u nás věc policisté odložili pro nepřípustnost trestního stíhání. 

Osobu, která mohla být možným padělatelem potvrzení o studiu, jistý bratranec, tuto osobu se policistům na základě nedostatečných identifikačních údajů neopdařilo identifikovat.  


16.3.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem