Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chtěl se vyhnout policejní kontrole, při následné honičce ho dojela ženská posádka

ČESKOLIPSKO - Řidič se zákazem řízení jel více jak 230 kilometrů za hodinu. 

Minulý pátek  kolem jedenácté hodiny dopoledne dohlíželi policisté na provoz na silnici, když u cvikovské benzinové čerpací stanice ONO zaregistrovali průjezd vozidla BMW, za jehož volantem seděl 41letý muž se zákazem řízení. Protože jde navíc o člověka, kterého v minulosti opakovaně přistihli při řízení pod vlivem drog, měli v úmyslu ho zastavit. Na jejich  světelné a zvukové signalizační zařízení s nápisem STOP nejprve zareagoval zpomalením jízdy, pak si to ale rozmyslel a přidal plyn.

Policisté  za ním okamžitě vyjeli směrem na Svor a potom pokračovali na Nový Bor po silnici I/13 se zapnutými majáky. Ačkoliv sami měli na tachometru rychlost 230 kilometrů za hodinu, pořád se jim vzdaloval a chvílemi i mizel z dohledu. Přitom jel jak silniční pirát a svou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Hlášení o něm uslyšely ve vysílačce ve vozidle i dvě policistky z Nového Boru, které se do pronásledování BMW zapojily na kruhovém objezdu. Jakmile je šofér uviděl, odbočil na Prácheň a ony se držely v závěsu za ním. Po vyjetí z lesního úseku silnice na Práchni se dostal šofér BMW do úzkých z důvodu vzniklé kolony aut, která se snažila vytvořit průjezd pro naše houkající policejní vozidlo.  

Toho okamžiku využily naše policistky a zablokovaly ho zleva. V tu chvíli dojeli na místo  i jejich kolegové ze Cvikova. Opakované výzvy k tomu, aby vystoupil, neuposlechl, a proto ho k opuštění vozidla donutili namířenou střelnou zbraní. Později absolvoval lékařské vyšetření spojené s odběrem krve kvůli podezření, že by mohl být pod vlivem drog. Na výsledek jeho krevního testu zatím čekáme. Jednačtyřicetiletého muže z Jablonce čeká za tuto divokou jízdu trestní stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, které možná rozšíříme i o ohrožení pod vlivem návykové látky. O tom ještě rozhodne laboratorní rozbor jeho krve.

29. 4. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem