Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Chtěl prodat lyže

SVITAVSKO – Místo přijaté platby mu z účtu zmizelo téměř 250 000 korun. 

V minulých dnech kolegové z obvodního oddělení Moravská Třebová přijali oznámení od 52letého muže, který se stal obětí podvodu při prodeji zboží na jednom známém inzertním webovém portále. Na inzerát týkající se prodeje lyží mu napsal „zájemce“ a dotazoval se na jejich stav. Následně prodávajícímu poslal odkaz s tím, že již za zboží zaplatil a že obdrží platbu prostřednictvím zaslaného odkazu. Po kliknutí na odkaz bylo zapotřebí uvést číslo platební karty, její platnost a CVC kód. Prodávající postupu uvěřil a potřebné údaje vyplnil. Poté bez jeho vědomí odešlo několik plateb přesahujících částku 200 000 korun. Na podezřelé transakce muže upozornila bankovní úřednice. Poté celou věc oznámil kolegům z obvodního oddělení, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Případ si převzali svitavští kriminalisté, kteří ihned využili zákonných možností k zajištění odcizené finanční hotovosti. K tomu přispěla i rychlost oznámení poškozeného. Jakmile se dozvěděl o podezřelých transakcích na účtu, neváhal a případ kolegům oznámil. Kriminalisté na případu pracují, zajišťují listinné podklady a prověřují veškeré informace směřující ke zjištění totožnosti zatím neznámého pachatele.

V tomto případě se kriminalistům podařilo finanční prostředky zajistit, bohužel ale ne všechny případy mají šťastný konec. Upozorňujeme proto všechny občany, aby byli při platbách v online prostředí obezřetní. Nereagujte na žádné zaslané linky či odkazy k uskutečnění plateb od neznámých osob a jejich prostřednictvím nezadávejte žádné údaje z platebních karet ani osobní údaje.

19. ledna 2022
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem