Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chtěl nakoupit akcie, přišel téměř o půl milionu korun

MLADOBOLESLAVSKO – Na účtu mu zbylo 6 korun. Nestaňte se obětí podvodníka i vy. 

Před několika málo dny si 43letý muž z Mladé Boleslavi všiml na internetu reklamy, která nabízela nákup akcií distributora elektřiny a tepla a s vidinou rychlého přivýdělku si odkaz na nákup akcií otevřel.

Na internetových stránkách bylo nutné vyplnit registrační formulář a telefonní číslo, na které poškozeného kontaktoval muž, který chtěl s poškozeným registraci dokončit. Poté mu i sdělil, že je nutné do počítače nainstalovat program, který spáruje zařízení pro komunikaci a platby na burze. I to poškozený učinil. Tím vše ale nekončilo, dále byl muž vyzván, aby nainstaloval i bankovní program, přes který budou platby probíhat a na kameru ukázat občanský průkaz a další doklady k ověření totožnosti.

V tu chvíli už měl podvodník vše, co potřeboval… V počítači poškozeného měl přes nainstalované programy volný přístup k počítači poškozeného a k jeho internetovému bankovnictví.

Později poškozenému zavolal další operátor, který jej informoval, že vše potřebné pro registraci k obchodování s akciemi na burze splnil a nyní už za něj mohou na burze obchodovat a vydělat peníze.

Poškozený 43letý muž od počítače odešel a o několik hodin později, když se vrátil domů, zjistil, že mu na účtu zbylo pouhých 6 Kč. Podvodník ho připravil o téměř půl milionu korun.

Obdobných případů podvodů bohužel přibývá. V případě dopadení pachatele mu za podvod hrozí až 5letý trest odnětí svobody.

Nestaňte se obětí podvodníka i vy a své peníze si chraňte.

Dostali jste nabídku výhodně investovat, která se nedá odmítnout? Zbystřete, je tu nový trik podvodníků. 

  • Hlavním cílem podvodníků je získat vzdálený přístup na plochu vašeho počítače a odcizit vaše peníze.
  • Útočník na internet umístí lákavou reklamu slibující zaručené zisky. V reklamě se pro zvýšení důvěryhodnosti mohou objevovat známé osobnosti a významné společnosti.
  • Reklama vybízí k vyplnění kontaktního formuláře. Po odeslání údajů je oběť oslovena například telefonicky podvodníky, kteří se vydávají za pracovníky různých investičních společností.
  • Roztáčí se kolotoč intenzivní manipulace. Oběť poskytne osobní údaje, snímky osobních dokladů, údaje o platební kartě a nakonec umožní i vzdálený přístup na plochu svého počítače (na základě telefonických instrukcí nainstaluje do svého počítače software, který vzdálený přístup umožnuje).
  • Pod dojmem regulérní investice odesílá oběť své peníze přímo pachateli nebo je díky poskytnutým nástrojům provádí sám pachatel.
  • Podvodníci využívají profesionálně vypadající investiční platformy. Vše vypadá velmi věrohodně a slouží k prodlužování nevědomosti či vylákání dalších finančních prostředků.

Jak se nenechat okrást?

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace, nebo informace o vašem bankovnictví.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
2. srpna 2022

vytisknout  e-mailem