Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chtěl být řidičem z povolání, tak jezdil kradenými auty

Bruntál - v jednom takovém voze byl přímo chycen bruntálskými policisty a další.... 

V průběhu tohoto měsíce jsme informovali o krádežích nezajištěných vozidel zaparkovaných na zahradách rodinných domů. Policisté již znají pachatele. Přímo při činu, tedy v kradeném vozidle, ho zadrželi bruntálští kolegové z obvodního oddělení.  Zjistili, že se jedná o 26letého muže z Horního Benešova. Ještě ten den policejní komisař SKPV zahájil jeho trestní stíhání pro přečiny krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného užívání cizí věci. Toho se měl dopustit tím, že v pěti případech v době od 6. do 18. 10. 2014 v nočních hodinách v obcích poblíž Bruntálu (Mezina, Razová, Staré Město) měl vniknout do šesti motorových vozidel, ve kterých nechali majitelé klíče, automobily nastartovat a odcizit. Vozidla policisté nalezli na různých místech okresu Bruntál, většinou havarovaná. Muž se ke své trestné činnosti doznal. Sdělil, že se svého protiprávního jednání dopustil proto, že ztratil zaměstnání a řekl si, že by chtěl být řidičem z povolání. Řidičský průkaz ovšem nevlastní. Slíbil, že trestnou činnost již páchat nebude a tak na základě rozhodnutí státního zástupce byl propuštěn na svobodu. Svůj slib však nevydržel plnit dlouho. O týden později, přesně 25. 10. 2014, ve Václavově byl přistižen při stejném jednání rodinným příslušníkem poškozeného, který zaslechl startování vozidla na zahradě domu a vyběhl ven. Načapal pachatele přímo v autě. Ten se snažil utéct, což se mu nepodařilo. Přivolaní policisté muže opět zadrželi a umístili do policejní cely. Policejní komisař rozšířil jeho trestní stíhání, které je nyní již vedeno vazebně. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody do výše pěti let.  Způsobená škoda činí 150 tisíc korun.   

 

Bývalý zaměstnanec změnil hesla a přístupy do firemního počítače
Komisař z hospodářské kriminálky zahájil v těchto dnech trestní stíhání 27letého muže z Opavy pro přečin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Toho se měl dopustit tím, že od 9. do 10. 9. 2013 měl jako bývalý zaměstnanec, správce počítačové sítě, jedné z krnovských firem, úmyslně zasáhnout do počítačového systému společnosti a překonfiguroval hlavní router. Změnil také přístupová hesla a práva do různých počítačových systémům. Jeho jednání vedlo k  nefunkčnosti internetu, vymazání záloh různých firemních dat i personálních věcí a to do 12. 9. 2013. Svým jednáním způsobil škodu, která byla vyčíslena na skoro 60 tisíc korun. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.
 
Svěřené peníze prohrál v automatech
Albrechtičtí policisté v těchto dnech sdělili 18letému mladíkovi podezření z přečinu zpronevěry. Protiprávního jednání se měl dopustit tím, že dne 7. 9. 2014 v restauraci ve Slezských Rudolticích, kde pracoval jako obsluha, měl vzít z pokladny 23 tisíc korun, které v průběhu směny prohrál na zde umístěných výherních automatech. Mladík se při výslechu k trestné činnosti doznal a uvedl, že toho lituje.
 
Podnapilý řidič zlomil při nehodě sloup elektrického vedení + foto
Dopravní nehodu, jejichž výsledek byl zlomený sloupu elektrického vedení, výpadek dodávky elektrické energie a vypadnutí přepravovaných pneumatik z vozidla, šetřili dopravní policisté v sobotu 25. 7. 2014 v 5,15 hodin. 23letý řidič v Branticích nepřizpůsobil rychlost vozidla Mazda svým schopnostem a při průjezdu pravotočivou zatáčkou nezvládl řízení. Vyjel za levý okraj, kde narazil do oplocení domu a sloupu elektrického vedení. Při nehodě z vozidla vypadly přepravované pneumatiky, které poškodily na druhé straně vozovky oplocení rodinného domu. Sloup elektrického vedení částečně spadl na komunikaci a došlo k přerušení dodávky elektrické energie. Dechová zkouška byla s pozitivním výsledkem, policisté na místě muži naměřili nejprve 1,46 a následně 1,37 promile. Způsobená škoda činí nejméně 190 tisíc korun. Řidič je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
komisař por. Bc. Jiroušková Pavla
skupina tisku a prevence Bruntál
27. 10. 2014
 
 

vytisknout  e-mailem