Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chrudimští policisté zabodovali

Vykradač chat dopaden 

Těžkou hlavu měli chrudimští kriminalisté a policisté na obvodním oddělení v Třemošnici ze série krádeží vloupáním do rekreačních chat kolem Sečské přehradní nádrže.
Neznámý pachatel začal vykrádat rekreační chaty na Sečsku již v lednu 2009. To se na policii obrátili první tři poškození majitelé s tím, že se někdo vloupal do jejich chaty. Od měsíce března se počet poškozených majitelů chat začal neúměrně zvyšovat. Uplynul březen, kdy na policejní služebně v Třemošnici zaznamenali 22 vyloupených chat. V dubnu to již bylo 32 chat. A policisté neměli nic co by jim ve vyšetřování takto rozsáhlé majetkové trestné činnosti pomohlo.
K získání poznatků nepomohly ani pátrací akce , které byly prováděny v chatových oblastech kolem Seče. Nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel. Zloděj vyrážel na lup na chrudimský okres poměrně často. Jestli byl pracovní den nebo víkend u něho nehrálo roli. Do chat se především dostával páčením vstupních dveří, pokud nebyl úspěšný zkusil to oknem. Zajímaly ho především starožitnosti, elektrické nářadí, zahradní technika ale také vybavení chat nábytkem.
Ovšem karta se obrátila v dubnu, kdy kriminalisté operativní cestou zjistili pravděpodobného pachatele. A začali jednat. Po vytypované osobě bylo vyhlášeno celostátní pátrání, na okresním státním zastupitelství vyžádali předběžný souhlas se zadržením muže. Den po tomto vyžádaném souhlasu, 27. května 2009, spadla klec.
Třemošničtí policisté při silniční kontrole zjistili , že vozidlo řídí osoba v celostátním pátrání, která je velice zajímala. Jednalo se totiž o podezřelého 41letého muže, který jim v jejich rajónu kradl.
Kriminalisté ve vozidle našli i část odcizených věcí z chaty, do které se vloupal týž den v odpoledních hodinách v Čáslavské zátoce. Podezřelý muž policistům některé odcizené věci dobrovolně vydal a s policisty spolupracoval. Poté byl umístěn do policejní cely, kde čekal na rozhodnutí soudu o vzetí do vazby. Soud rozhodl v pátek a muž byl eskortován do vazební věznice.
Celý víkend strávili kriminalisté společně s policisty z Třemošnice dokumentací všech případů vykradených chat , které v tomto časovém rozmezí byly oznámeny. Celkem zloděj kradl v 73 případech, některé chaty navštívil i dvakrát.. Přesná škoda ještě není vyčíslena, ale svou rozsáhlou trestnou činností způsobil majitelům předběžnou škodu na odcizených věcech přes půl miliónu korun. Policejní komisař vypracoval patnáctistránkové usnesení o sdělení obvinění pro pokračující trestný čin krádež dílem dokonaným a dílem ukončený ve stádiu pokusu, pokračující trestný čin porušování domovní svobody a pokračující trestný čin poškozování cizí věci.
Teď může obviněný zpytovat svědomí ve věznici a rozjímat co ho asi tak čeká.
nprap. Věra Hamáčková
1.6.2009

vytisknout  e-mailem