Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chraňte si své peníze!!!

TRUTNOVSKO-Pozor na internetové podvodníky 

Na policisty ve Dvoře Králové nad Labem se ve čtvrtek navečer 24. 11. 2011 obrátil s žádostí o pomoc pětatřicetiletý muž z Královédvorska. Muži zákona z výpovědi oznamovatele zjistili, že se s největší pravděpodobností stal obětí podvodu. Z výslechu vyplynulo, že si oznamovatel chtěl cestou elektronické internetové inzerce udělat radost a zakoupit si osobní motorové vozidlo značky Mercedes. Zájemce tedy převedl na chráněný účet pod určitým heslem jedné ze společností finanční hotovost. Po uvedeném převodu peněz se měl oznamovatel stát majitelem vysněného automobilu. Zpětným dotazem bylo bohužel zjištěno, že dosud neznámý pachatel v jednom z bankovních domů ve Velké Británii převedenou finanční hotovost vybral a zmizel neznámo kam. Podvedený muž vyčíslil škodu na necelých 70 tisíc korun. Za přečin podvod může být soudem uložen trest odnětí svobody až na pět let.
Policie České republiky upozorňuje všechny zákazníky, kteří nakupují zboží přes internet, aby se měli na pozoru. Zvláště by si měli dávat pozor zákazníci, kteří volí zaplacení částky předem. Díky velkému rozmachu internetových obchodů se samozřejmě objevilo i velké množství podvodníků, kteří díky falešným adresám od lidí „kasírují“ nemalé finanční částky. Každý, kdo se chystá nakupovat přes internet, by měl věnovat velkou pozornost výběru toho „správného obchodu“. Ne vždy znamená nejnižší cena či líbivý vzhled tu nejlepší volbu. Pokud nemáte s vybraným obchodem žádnou zkušenost, vždy si na internetu či od známých zjistěte pozitivní reference. Dalším znakem, který by měl každý slušný obchodník na svých stránkách mít, je poskytování svých identifikačních údajů a obchodních a reklamačních podmínek. 
Policie České republiky každoročně zadokumentuje mnoho případů, kdy se nakupující stává obětí internetového podvodníka. Preventivně informační skupina Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby v nadcházejícím období adventu, kdy dochází k finálním nákupům před vánočními svátky, věnovali internetovým obchodům větší pozornost. Každý nakupující si musí uvědomit, že pokud je cena prodávaného zboží na internetu v hrubém nepoměru s prodejní cenou stejného výrobku na běžném trhu, už se může jednat o rizikový nákup. 
 Nedávejte proto podvodníkům šanci svou neopatrností a někdy až lehkomyslností.
nprap. Udo Ertner
25. 11. 2011
 

vytisknout  e-mailem