Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chraňme si své obydlí

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté z územního odboru od počátku letošního listopadu evidují několik případů vloupání do rodinných domů a bytů. 

Případy vloupání do rodinných domů a bytů jsou začleňovány do problematiky majetkové trestné činnosti. V období od ledna do konce měsíce září letošního roku patří majetková kriminalita k nejčetnější trestné činnosti. Ve zmiňovaném období z celkového počtu 1 559 evidovaných trestných činů spáchaných v rámci územního odboru Praha venkov-JIH došlo k 882 případům této trestné činnosti. V rámci majetkové kriminality pak ve stejném období policisté zaevidovali 93 případů vloupání do rodinných domů a 6 vloupání do bytů. Od počátku letošního listopadu k dnešnímu dni policisté přijali oznámení o osmi případech vloupání do rodinných domů a jednoho bytu, ke kterým došlo v lokalitách územního odboru.
Pachatelé těchto skutků nejčastěji do obydlí vnikají v místech stavebních otvorů, zejména po vypáčení oken, terasových nebo balkonových dveří. Z objektů si odnášejí především šperky, finanční hotovosti v tuzemské i zahraniční měně. V některých případech způsobená škoda překročila i hranice statisícikorunových částek.

Policie České republiky doporučuje

Bezpečnost svého obydlí si může do určité míry ovlivnit každý občan tím, že bude usměrňovat své jednání a návyky a dodržovat základní organizační opatření, která jsou jednoduchá a levná. Mezi ně patří například:

  • řádně uzamykat a vhodně označit objekt;
  • zbytečně neupozorňovat na nepřítomnost;
  • udržovat přehledný prostor před objektem;
  • nevystavovat cenné předměty, nehovořit o nich, chránit je;
  • označit, sepsat a řádně pojistit cenné předměty;
  • úklid pozemku;
  • udržovat dobré vztahy se sousedy;
  • rozhodnout se a případně realizovat vhodné zabezpečení domu nebo bytu.


Problematikou majetkové trestné činnosti se zabývá také preventivní projekt ,,Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům.“ Projekt se kromě návodů na ochranu rekreačních objektů zaměřuje také na zabezpečení domů, paneláků a garáží. Kombinuje technické a elektronické zabezpečení a jejich nejvhodnější kombinace s cílem snížit kriminalitu na úseku majetku. Součástí projektu je také mobilní aplikace ,,Zabezpečte se“, která je dostupná ke stažení na Google Play i App Store. Jejím hlavním úkolem jsou ucelené rady veřejnosti, jak správně a hlavně účinně a prakticky zabezpečit svůj majetek. Aplikace byla v letošním roce rozšířena o několik informací navíc. Přináší nové návody k používání trezorů a mechatronických zabezpečovacích zařízení.
Další informace ke zmiňované problematice ochrany a zabezpečení nemovitostí naleznete zde nebo na stránkách Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, případně stopvloupani.cz.
A na závěr ještě jedno doporučení: „Nebuďte neteční ke svému okolí, všímejte si pohybu cizích osob a vozidel ve vaší lokalitě. I tato pro Vás bezvýznamná informace může policistům třeba pomoci při objasňování případů vloupání do rodinných domů a bytů, či rekreačních objektů.“


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
8. listopadu 2019

Odkazy do noveho okna

statistika kriminality

statistika kriminality 

Detailní náhled

majetková trestná činnost

majetková trestná činnost 

Detailní náhled

krádeže vloupáním

krádeže vloupáním 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem