Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chráníme si svůj majetek

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté předávají rady a doporučení nejen po celý rok, ale zejména v Evropském dni proti vloupání, který letos připadá na středu 16. června. 

S postupným rozvolňováním opatření v souvislosti s vývojem epidemiologické situace na území České republiky se začínají opět navštěvovat společenské, kulturní a sportovní akce, začínáme cestovat a méně se zdržujeme doma nebo na víkendových chatách, či chalupách. V tomto období mohou zloději získávat větší příležitost nezvaně navštívit  naše obydlí. Podle statistických údajů o kriminalitě v lokalitách územního odboru Praha venkov-JIH, bylo v období od 1. ledna do 31. 5. 2021 zaevidováno 24 případů vloupání do víkendových objektů, 41 případů vloupání do rodinných domů a 4 případy vloupání do bytů. 

Evropský den proti vloupání - úvodníPřestože si chráníme svůj majetek celoročně, přesto je v tento den, kterým je Evropský den proti vloupání, vhodné si připomenout základní pravidla ochrany našich objektů a doporučujeme být obezřetní, důkladně se připravit na zabezpečení obydlí zejména před odjezdem na letní dovolenou.

Při odchodech či odjezdech z domova mějte stále na paměti pár základních pravidel. 
1/Neupozorňujte nikdy na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se ve svém okolí odjezdem z domova. 
2/ Chraňte své cennosti (trezory, možnost úschovy …) a pocit osobního bezpečí. Nenechte si vloupáním pachatele narušit integritu vašeho domova a soukromí. 
3/ Nastavte si kontrolu nad svým domovem se sousedy, kteří vám na něj dohlídnou, pravidelně vybírají poštovní schránku a zalévají květiny.
4/ Zabezpečení a dohled velmi pomáhají. Ale nejdůležitější jsou opatření, která vás nic nestojí - nezapomínejte uzamknout všechny vstupy, zavírejte okna, klíče nenechávejte volně dostupné. Nevěřili byste, kolik lidí takto zlodějům i v dnešní době stále ještě svou nedbalostí napomáhá.

Pokud po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a Vy můžete znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku tísňového volání 158.

Více informací k zabezpečení svých objektů je pro všechny zájemce k dispozici v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“ (zdarma ke stažení) nebo na webových stránkách http://www.stopvloupani.cz a k Evropskému dni proti vloupání zde.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
16. června 2021

Odkazy do noveho okna

Evropský den proti vloupání

Evropský den proti vloupání 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání 2.

Evropský den proti vloupání 2. 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání 3.

Evropský den proti vloupání 3. 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání 4.

Evropský den proti vloupání 4. 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání 5.

Evropský den proti vloupání 5. 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání 6.

Evropský den proti vloupání 6. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem