Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Chraň si svůj majetek

KRAJ VYSOČINA: Policisté na Vysočině kontrolují chatové oblasti 

V pátek 26. ledna od devíti hodin dopoledne začali policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina realizovat projekt s názvem Chraň si svůj majetek. Tento projekt si klade za cíl snížit nápad trestné činnosti na úseku páchání majetkové trestné činnosti, a to zejména snížit nápad trestné činnosti na úseku vloupání do rekreačních chat a rekreačních chalup. Policisté realizaci projektu započali v chatové oblasti Okrouhlík na Jihlavsku a dále bude namátkově pokračovat v rámci běžného výkonu služby napříč celým krajem po celý rok. Policisté zde zkontrolovali na třicet objektů, přičemž ani jeden z nich nebyl narušen. Při kontrolách na objekty umísťovali informační kartičky – visačky na kliku, které obsahují rady jak si rekreační objekt správně zabezpečit a v neposlední řadě také datum a čas, kdy byl jejich objekt policisty kontrolován.

Na území Kraje Vysočina má z dlouhodobého hlediska největší podíl na úseku nápadu trestné činnosti majetková kriminalita. Mezi jednu z oblastí majetkové kriminality patří vloupání do rekreačních chat a chalup. Právě z tohoto důvodu se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina rozhodli této problematice čelit cílenou prevencí a preventivními aktivitami, které budou směřovat na majitele těchto objektů.

V roce 2017 došlo celkem k 92 krádeží vloupáním do rekreačních chat a chalup. Dopadení pachatele je ale v těchto případech velmi obtížné, neboť majitelé narušení svých nemovitostí často zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy tak dochází k poškození nebo zničení některých stop, které pachatel na místě zanechal. Práci policistům znesnadňuje i to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout jim důležité informace.

Majitelům chat v této souvislosti doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit například elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení.

Pokud ale k vloupání do rekreačního objektu přece jen dojde, je pro policisty velice důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil na tísňovou linku 158.

nprap. David Linhart, vrchní inspektor

26. ledna 2018

vytisknout  e-mailem