Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Chodci v provozu

BŘECLAVSKO: Neustále šetříme dopravní nehody s účastí chodců. 

Břeclavsko - Jen během uplynulého víkendu vyjížděli dopravní policisté v našem regionu ke třem nehodám, při nichž byl zraněn chodec.

Ta první se odehrála v pátek v Břeclavi na ulici Lidická. Řidička osobního vozidla Peugeot přehlédla muže, který přecházel na přechodu. Chodec po nárazu upadl na komunikaci a následně byl převezen sanitním vozem do nemocnice. Další událost na sebe nenechala dlouho čekat. V pátek v podvečer ve Velkých Pavlovicích zachytil řidič osobního vozidla Mazda dvě přecházející ženy. Také ony byly převezeny na ošetření. Poslední nehoda s účastí chodce se odehrála v neděli odpoledne v Hustopečích. Řidička osobního vozidla Škoda Fabie již nestihla reagovat na muže, který se řádně nepřesvědčil a náhle vstoupil do vozovky. Řidička byla s vozidlem natolik blízko, že ani prudkým brzděním nedokázala srážce zabránit.

Chtěli bychom touto cestou apelovat nejen na řidiče, ale také na chodce. Každý z nich má totiž své povinnosti, které obě skupiny mnohdy porušují, a právě to vede k nešťastným událostem. Je potřeba znovu připomenout, že chodec nemá při přecházení po přechodu absolutní přednost. Především nesmí vstupovat na přechod bezprostředně před blížícím se vozidlem.

Ovšem i řidiči si leckdy nepamatují na své povinnosti. Nesmějí ohrozit ani omezit chodce přecházejícího po přechodu, nebo chodce, který se zjevně chystá přejít. Každý řidič, který se blíží k přechodu pro chodce, by měl včas přizpůsobit rychlost jízdy svého vozidla a počítat s tím, že mnozí chodci někdy dovedou nepříjemně překvapit.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 11. března 2019

vytisknout  e-mailem