Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Chodci v hledáčku českobudějovických policistů

České Budějovice - Další kontroly budou pokračovat.  

Chodci na přechodu.jpg
Během dnešního dopoledne se dopravní policisté společně s kolegy z českobudějovického oddělení hlídkové služby zaměřili na účastníky silničního provozu, kteří jsou právem označováni za rizikovou skupinu – na chodce. Strážci zákona proto kontrolovali, zda chodci správně přecházejí vozovku a zda dodržují znamení světelné signalizace. Hlídky měly předem vytipovaná místa v Českých Budějovicích, kde sledovaly nejen chodce, ale také řidiče. Přestože u nás neplatí tzv. absolutní přednost pro chodce, řidiči by jim měli na přechodech umožnit nerušené a bezpečné přecházení vozovky.
Jedenáct neukázněných chodců dnes dopoledne přecházelo vozovku mimo vyznačené přechody - policisté jejich jednání tentokrát vyřešili na místě domluvou. Tato dopravní akce není zdaleka ojedinělá. Policisté se na chodce a na neohleduplné řidiče zaměří i při dalších kontrolách.
Pravidla pohybu chodců po komunikacích upravuje zákon o silničním provozu. Chodec musí užívat především chodníku, tam kde není, se chodí po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky. Chodci smějí jít v těchto případech nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku bezpečně přejít. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy. Dále nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
19. března 2013
 

vytisknout  e-mailem