Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chodci mají svá práva, ale i povinnosti…

ÚSTECKÝ KRAJ – Dopravně bezpečnostní akce probíhala na Litoměřicku. 

V uplynulých dnech probíhala vícedenní dopravně preventivní akce zaměřená na bezpečné chování chodců a cyklistů v dopravním prostředí a také na jejich viditelnost. Většina kontrolovaných byla dobře vybavena a ti co měli nějaké drobné nedostatky, obdrželi od policistů doporučení, informační letáčky a reflexní doplňky pro lepší viditelnost v dopravním prostředí. Policisté také kladli důraz na bezpečné přecházení komunikací, apelovali na neexistující pravidlo práva absolutní přednosti na přechodech a na důležitost respektování světelného signalizačního zařízení. Rovněž připomínali důležitost viditelnosti v současném ročním období, kdy nás mohou zaskočit rozmary počasí jako je mrholení, mlha, brzký soumrak popř. sněžení. Zejména v těchto případech platí základní pravidlo „vidět a být viděn!“ V těchto případech je použití reflexních materiálů na místě. Výrazně zvyšují viditelnost účastníků silničního provozu za snížené viditelnosti vlivem počasí a zvláště za tmy, a to až na vzdálenost 200 m!

Přestože zákon hovoří o tom, že chodec musí být označen reflexními prvky při chůzi po komunikaci za snížené viditelnosti mimo obec, policisté doporučují nošení reflexních prvků při chůzi na komunikaci za zhoršených světelných podmínek i v obcích (Ilustrační video ZDE).

Viditelnost můžeme zvýšit také vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí, Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Každý den, dochází bohužel na silnicích k vážným dopravním nehodám. Jejich oběťmi bývají často chodci. Příčinou mnoha tragických nehod je právě nedostatečná viditelnost.

tabulka viditelnosti.jpg


 

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má chodec pohybující se „mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením“ povinnost „mít na sobě prvky z retro reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“. Použití reflexního prvku na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů. Reflexní předměty je vhodné umístit nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

Dopravní nehody s chodcem Ústecký krajDopravní nehody s chodcem Ústecký kraj
 

V letošním roce, od ledna do konce října, evidujeme v Ústeckém kraji 209 případů střetů s chodcem. Pět chodců utrpělo zranění smrtelná, 23 bylo těžce zraněno a 173 utrpělo zranění lehčího charakteru.

V Litoměřickém okrese potom evidujeme za stejné období 23 případů střetů s chodcem, tři chodci utrpěli zranění těžká a 15 zranění lehčího charakteru.

18. listopadu 2021

nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem