Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Chodci chovejte se zodpovědně - jde vám o život!

Českokrumlovsko - Většina dospělých se chová jinak za volantem než když jdou pěšky.  

V poslední době se mnoho chodců na Českokrumlovsku chová velmi nezodpovědně. Chodí po silnici tam, kde je chodník nebo po nesprávné straně silnice tam, kde chodník není. Kromě toho absolutně neřeší potřebu být viděn - což je první předpoklad toho, aby je nikdo nesrazil. Zákon sice nenařizuje chodcům téměř žádné povinnosti, zdravý rozum ale velí, že chci-li být v pořádku, tak se podle toho také chovám.
 
Děti mají na oblečení, taškách a batozích většinou reflexní prvky již z výroby nebo je nosí, protože se jim líbí, že „svítí“. Dospělí ale mnohdy jakoby nepřemýšleli a klidně vyrazí po silnici ve tmě, oblečeni do černé bundy a tmavých kalhot, jdou zády k autům a ve vozovce...
 
 
Co by tedy mělo být samozřejmostí:
- tam, kde je chodník, ho používat a chodit po něm- proč riskovat a pohybovat se v silnici, kde mě může řidič srazit?
- kde chodník není, chodit po správné, tzn. po levé straně vozovky. Proč po levé? Je důležité, aby chodec viděl přijíždějící vozidlo, mohl reagovat na situaci a například se uhnout více ke straně. Proto musí jít čelem k přijíždějícím autům. 
- a co například reflexní prvky na oblečení? K čemu? Jak je patrné z obrázku, pokud řidič zaregistruje chodce, rozpozná nebezpečí, rozhoduje se o manévru, provádí a dokončuje úhybný manévr - trvá toto všechno asi 180 - 200 metrů jeho jízdy. A to je vzdálenost, na kterou je ve tmě vidět pouze chodec s reflexními prvky.
Naopak tmavé oblečení, například modré, je vidět pouze na vzdálenost 18 m, červené na 24m, žluté na 37 a bílé na 55 metrů. Řidič tak de facto nemá šanci vyhnout se chodci, který není viditelný na oněch již zmíněných 200 metrů.
 
    
 
 
   
 
 
Mnozí chodci si také neuvědomují, že řidič má z auta v této roční době mnohem horší výhled, než za teplého počasí. Okna aut jsou zamlžená, zacákaná od rozbředlého sněhu a mnohdy po pokusu okno omýt ostřikovači a setřít stěrači i zamrzlá.
 
O to zodpovědněji se musí chovat nejen řidiči, ale i chodci. Vždyť oni srážku s vozidlem pocítí mnohem bolestivěji, než řidič. Toho sice čeká martýrium výslechů, soudu a možná i vězení, to vše ovšem nezmění nic na tom, že se z nehody bude sražený chodec léčit týdny či měsíce, nehledě na trvalé následky či na fakt, že srážku vůbec nemusí přežít.
 
Není tedy možné, aby se například chodec u přechodu (natož mimo něj!) nerozhlédl a skočil před přijíždějící vozidlo. Řidič nemá šanci zastavit ani na suché vozovce, natož pak na vozovce, která je zasněžená či namrzlá.
 
Žádám a apeluji tak na všechny rozumné účastníky provozu - Chodci chovejte se zodpovědně - jde vám o život!
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem