Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Chodci a cyklisté buďte opatrní!

KRAJ – Bezpečnost na prvním místě. 

Foto PČRFoto PČROd začátku letošního roku jsme v našem kraji zrealizovali několik dopravně bezpečnostních akcí zaměřených na nejvíce zranitelné účastníky silničního provozu. V tomto ročním období jsme u chodců a cyklistů kontrolovali zejména jejich viditelnost na komunikacích a samozřejmě dodržování zákona o silničním provozu. V těchto aktivitách budeme nadále pokračovat projektem „Na kole jen s přilbou“. Především dospělí cyklisté někdy podceňují používání přilby při jízdě na kole a přitom právě toto vybavení jim v případě kolize může zachránit to nejcennější, jejich zdraví a život. Rovněž povinná výbava jízdního kola je nutná pro bezpečnou jízdu a nepožívání alkoholu před i během jízdy.

Setkáváme se bohužel i s nezodpovědným jednáním, které ohrožuje nejen cyklistu ale i ostatní účastníky silničního provozu. Jednu z posledních havárií evidujeme u osmapadesátileté cyklistky v jedné z obcí na Žambersku. Žena jedoucí na jízdním kole nezvládla řízení a narazila do vzrostlého stromu. Po nárazu z kola spadla ze svahu a zraněná zůstala na břehu řeky. Náhodně projíždějící muž si všiml poškozeného kola a na místo nás zavolal. Zraněné ženě jsme pomohli zpět na komunikaci a dechovou zkouškou na alkohol jsme u ní naměřili 2,16 promile alkoholu v dechu. S lehkým zraněním byla posádkou rychlé lékařské pomoci transportována do nemocnice.

Cyklisté, nezapomínejte, že zákaz pití alkoholu před jízdou nebo během ní platí i pro vás. V opačném případě se vytavujete postihu. Do jednoho promile alkoholu v krvi hrozí pokuta až 20 tisíc korun, nad jedno promile až 50 tisíc korun.

17. března 2022
por. Mgr. Lenka Vilímková  

vytisknout  e-mailem