Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Chlapec si všechno vymyslel

TŘEBÍČSKO: Hoch se chtěl vyhnout nepříjemné situaci 

Policisté již mohou v současné době uklidnit rodiče dětí v Třebíči, že informace zveřejněná v prosinci v tisku se nezakládá na pravdě. Článek se týkal údajného pokusu o vlákání dítěte do vozidla neznámého muže a způsobil obavy u obyvatel města.

Třebíčští policisté ukončili šetření a zjistili, že oznámené informace nejsou pravdivé. Událost začali policisté šetřit na začátku prosince na základě přijatého oznámení. Školáka měl v dopoledních hodinách oslovit na ulici v blízkosti školy neznámý muž a lákat ho do automobilu na bonbóny, chlapec z místa utekl. Nic se mu nestalo. Po přijetí oznámení začali policisté prošetřovat veškeré informace a okolnosti vztahující se k dané události. Prováděli také šetření v lokalitě, kde mělo k situaci dojít, a dalších místech ve městě, kde by případné vozidlo měl v případě jeho existence zachytit kamerový systém. Citlivé šetření probíhalo také ve škole a blízkém okolí školáka. Na základě kompletního šetření a vyhodnocení veškerých informací se policisté dostali až k závěru, že k události ve skutečnosti nedošlo. Chlapec rovněž přiznal smyšlenost celé historky, neboť se chtěl vyhnout nepříjemné situaci, která ho čekala.

Policisté apelují na rodiče, aby poučili děti o škodlivosti šíření nepravdivých informací. Obzvláště při přijetí oznámení týkajících se dětí policisté nic nepodceňují a činí veškerá opatření. Pokud je ale ve skutečnosti přijaté oznámení smyšlené, chybí pak nasazení policistů nebo dalších složek integrovaného záchranného systému na místech, kde je to opravdu potřeba. Rovněž je také nutné zmínit, že se obzvláště v takovýchto případech velmi rychle šíří panika a nabalují se další nepravdivé informace a spekulace vyvolávající zbytečný strach.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. prosince 2022

vytisknout  e-mailem