Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chceš naučit svého psa poslušnosti?

Ostravští policisté v dubnu zahájí další oblíbený kurz KUZMA – kurz zodpovědného majitele městského psa.  

Adéla.jpgJestliže se potýkáš s neposlušností svého čtyřnohého miláčka, kurz KUZMA je tu pro tebe. V kurzu ti policejní psovodi  poradí a předají informace, jak se psem pracovat zejména jak používat hlas, dávat správné pokyny. Ovladatelnost psa utvrdíš na překážkách. I když to zprvu nebude žádný med určitě poznáš změnu k lepšímu.  To, že se nám práce daří, dokládá i Adéla s Bártem, kteří zdárně ukončili běh v listopadu 2014. Adéla do kurzu nastoupila s tím, že její Bart je velmi temperamentní, těžko zvladatelný, má problémy při přivolání a to zejména ve společnosti jiných psů. Po zavedení důsledného uplatňování kontrastní výcvikové metody Bartova ovladatelnost zaznamenala poměrně rychlou vzestupnou tendenci.
Po několika lekcích Adéla mohla Barta pustit ve společnosti několika jiných psů a upevňovat jeho přivolání za působení silných rušivých vlivů. Společné dílo se podařilo. Bárt je dál temperamentním psem. Pomalu se učí svou energii vybíjet pod kontrolou své psovodkyně, kterou vnímá a plní její pokyny. Jednou ze silných stránek tohoto týmu se stal překážkový parkur, při kterém zvládá všechny možné překážky. Adéla neustále upevňuje jeho ovladatelnost při rychlém pohybu na dráze.
Cílem kurzu je, aby si mladí psovodi uvědomili zodpovědnost za svého psa, byli ohleduplní ke svému okolí a uměli předcházet konfliktním situacím. Naučili se porozumět svému psu a stali se tak sehraným týmem.  Rodiče si tak to mohou ověřit,  zda jejich potomek má zájem o kynologii.  Náš kurz nesupluje činnost ostatních sportovních kynologických klubů. V případě zájmu psovody odkazujeme na příslušné organizace. Preferujeme individuální přístup, proto jsou jednotlivé běhy kapacitně omezeny.  Kurz pořádáme zdarma, je přístupný všem dětem a mládeži ve věku od 12 do 18 let. Nováčkům jsou nápomocni asistenti (absolventi z minulých kurzů), kteří  jim pomáhají překonat prvotní ostych s komunikací s policisty. Dobře znají první pocity a problémy, se kterými do kurzu přicházejí. Všichni jsou schopni dát vhodné rady a motivovat je. V rámci kurzu se účastníci seznamují s policejní prací i s názornými ukázkami.   Motivací pro mladé psovody je nejen zlepšení vztahu s jejich miláčkem, ale i pravidelné ukázky s policejními psovody např. na Dni Policie, v sanatoriích v Klimkovicích či v Bílovci.
Tak jako v minulých letech kurz pořádáme ve dvou bězích a to v termínech  od 15. dubna 2015 do 24. června 2015 a od 9. září 2015 do 18. listopadu 2015. Kurz vždy probíhá jednou týdně ve sportovním policejním areálu Ostrava Hulváky.  Přihlášky můžete zasílat během roku. Na tzv. jarní kurz nejpozději do 31. března 2015. V případě obsazení kapacity budete převedeni na podzimní kurz. V případě zájmu zasílejte přihlášky na adresu: Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, skupina tisku a prevence Ostrava, 30. dubna 24, Ostrava.

por. Mgr. Kateřina Špoková

 

vytisknout  e-mailem