Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chceš-li alkohol začít pít, musíš nad 18 let mít!

MS kraj – alkohol, drogy a mládež 2023 

V předešlých dnech spojených s  podzimními prázdninami se policisté při celostátních preventivních kontrolách zaměřili na zákaz prodeje alkoholu dětem. Problematika neoprávněného prodeje či podávání alkoholu a tabákových výrobků dětem je upravena celou řadou předpisů a spadá do dohledové působnosti řady subjektů. Proto se do kontrol prováděných v Moravskoslezském kraji, mimo policistů služby pořádkové policie a služby kriminální policie a vyšetřování zapojili také pracovníci hygienických stanic, Celní správy ČR, městské a obecní policie, pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí, živnostenských úřadů a Česká obchodní inspekce.

Realizované bezpečnostní opatření si kladlo za cíl preventivně působit v provozovnách, které jsou častým místem setkávání mládeže a kde je možné opatřit si alkohol. Kontrolám bylo podrobeno bezmála šest desítek restaurací, klubů a zábavních podniků. Podzimní akce Alkohol, drogy a mládež v Moravskoslezském kraji odhalila 47 podnapilých dětí, z čehož bylo pod vlivem alkoholu 28 chlapců a 19 dívek.

V souvislosti s touto akcí nejsou realizované pouze kontroly v podnicích, ale také preventivní besedy s dětmi ve školách se zaměřením na zvyšování právního vědomí v oblasti závislostí. Preventisté dětem vysvětlují, jaké dopady do běžného života může obdobné rizikové chování přinést. Reagují zejména na skutečnost, že Česká republika nemá v oblasti požívání alkoholu dětmi vůbec lichotivou bilanci.

Za zmínku stojí fenomén nikotinových sáčků a jeho legislativa. V první polovině roku 2023 byla zavedena novela pro prodej nikotinových sáčků se stejnou regulací, která už platí pro tabákové výrobky nebo elektronické cigarety. Za porušení zákazu hrozí prodejci peněžitý trest. 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
por. Bc. Martina Jablońská

vytisknout  e-mailem