Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chaty a rodinné domy stále v ohrožení

Buďte všímaví a obezřetní ke svému majetku 

 
    Chaty a rodinné domy stále v ohrožení - buďte všímaví a obezřetní
 
       Nejen chaty, ale také rodinné domy jsou často vykrádány. Zejména domy, které jsou delší dobu neobydlené. Výjimkou však nejsou ani ty, které jejich obyvatelé opouští ráno a večer se do svých příbytků vrací. I tohoto využívají pachatelé a sledují pohyb kolem domu a pak dobře ví, kdy je kolem domu bezpečno. Než se pak obyvatelé vrátí, z domu zmizí nejčastěji elektronika, cenné věci a samozřejmě finanční hotovost. Zloděj se nezastaví ani před krádeží v domě, kde jeho majitelé spí. Často navštěvují rodinné domy nad ránem. Jejich přístupovou cestou k lupu bývají zejména zahrady, sklepy, nezajištěná okna.
 
Jak zabezpečit majetek:
  • zamykejte vstupní dveře a zavírejte okna, vždy když opouštíte domácnost, i když jdete třeba jen na chvíli k sousedům nebo na krátký nákup.
  • Pootevřená balkónová okna nebo větrací okénka jsou pro zloděje „bytaře“ velkým lákadlem.
  • Venkovní i bytové dveře v noci zamykejte, i když jste doma
  • Bezpečnost bytu zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou např. cylindrická vložka vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora, pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří
  • Moderní technika také nabízí využití domácího telefonu s elektromechanickým ovládáním vstupních dveří.
  • Opouštíte-li byt nebo dům na delší čas nezatahujte rolety a žaluzie, nevypínejte přívod elektřiny. Snažte se udržovat dojem, že jste stále přítomni. Vhodná a důležitá je výpomoc mezi sousedy, mohou vám byt kontrolovat a pravidelně vybírat schránku
Starost o zabezpečení chat a domů musí mít především jejich majitelé.
 
A pokud si myslíte, že Vám se přece nic takového nemůže stát, aby Vás navštívil zloděj, když jste doma, spíte nebo jste právě v zaměstnání, tak jste na omylu. Totéž si možná mysleli majitelé domů a chat, které navštívil nezvaný host v měsíci únoru například v obcích Tuchoměřice, Všenory, Horoměřice, Lety, Mníšek p.Brdy. Ani obchody a firmy nezůstaly bez povšimnutí.
 
Zloděj se pokusil ukrást elektrické kabely ze zahrady
 Dne 11. února 2012 stačilo neznámému muži jen deset minut krátce před třetí hodinou ranní a podařilo se mu odcizit věci v hodnot téměř 4.000,- Kč. v Obci Tuchoměřice u rodinného domu překonal zadní vstupní branku a vnikl na pozemek domu. Zde odmotal a pak na několik kusů rozstříhal 29 metrů prodlužovacího kabelu, který si pak schoval do batonu, který si připravil u zadní části oplocení domu. Pak našel 10 litrový kanystr s 8 litry nafty. Když si naftu odnášel k batohu, byl vyrušen majitelem domu, všechny připravené věci nechal ležet a dal se na útěk a majiteli zmizel mezi stromy.
 
Neznámý návštěvník byl buď sportovec, nebo kutil
Na uzamčený pozemek rodinného domu ve Všenorech vnikl také neznámý pachatel, vešel do sklepa, který byl rovněž uzamčen. Zde se mu podařilo odcizit horské jízdní kolo, elektrickou vrtačku a rozbrušovačku. Celková škoda způsobená poškozením a odcizením činí více než 17.000,- Kč.
 
Vloupal se do chaty a odnesl si motorovou pilu
V obci Horoměřice, v zahrádkářské kolonii Třešňovka, se do zazimované rekreační chaty vloupal dosud neznámý zloděj. Poté co odstranil dřevěnou desku z vchodových dveří a vypáčil dveře do sklepa, se rozhodl, že zde přespí. A to nebylo zřejmě jen jednou. Když už se mu v chatě nelíbilo, odcizil motorovou pilu a odešel. Majitelce chaty způsobil škodu 2.000,- Kč odcizením pily a 4.000,- poškozením.
 
Rekreační chata v Letech poskytla zloději stavební materiál
V době od 5. února do 12. února 2012 překonal oplocení rodinné chaty neznámý zloděj v obci Lety. Ze zahrady pak odcizil duralové trubky a různé duralové plechy, hranoly kulatiny čímž způsobil majiteli škodu ve výši téměř 5.000,- Kč.
 
Do uhelny Kulturního domu se přišel podívat také jeden ze zlodějů
Mezi 8. únorem a 10. únorem 2012 se přišel do kulturního domu v Mníšku pod Brdy podívat neznámý zloděj. Vnikl do skladu bývalé uhelny v přízemí budovy. Zde odcizil 3 ks smotaných 50 metrových kabelů, které byly opatřeny vidlicemi a zásuvkami. Majiteli tak způsobil škodu za téměř 10.000,- Kč.
 
Ani autoservis v Řitce nezůstal bez nezájmu
V době od 8. února večer do ranních hodin dalšího dne překonal oplocení autoservisu neznámý pachatel a pak vnikl do volně přístupné výlohy, která je součástí autoservisu. U výlohy rozbil skleněnou výplň a tou pak vnikl do budovy servisu. Zde však narazil jen na uzamčené dveře v prvním patře. Ty však již nepřekonal a nic zde neodcizil I tak způsobil školu za téměř 2.000,- Kč.
 
Zmizel smykový nakladač za 450.000,- Kč
V obci Řevnice zmizel z oploceného pozemku smykový nakladač zn.Bobcat 175-S. Neznámý pachatel nezjištěným předmětem přeštípl visací zámek oplocení, za kterým jsou uskladněny pracovní stroje. Majiteli tak způsobil škodu za 450.000- Kč
 
Loupežné přepadení v Chýni – kradli pneumatiky a ještě přepadli mladíka
Dne 9. února 2012 v půl páté ráno v obci Chýni vnikli na částečně oplocený pozemek dva dosud neznámí pachatelé. Z dřevěného přístavku u domu odcizili 4 litá kola s pneumatikami, která byla zajištěna ocelovým lankem a zámkem. Majiteli tak způsobili během patnácti minut škodu ve výši 10.000,- Kč. Při odchodu na ulici před domem přistoupili k dvacetiletému mladíkovi a ptali se jej, co tam dělá. Ten jim sdělil, že kousek odtud bydlí. Neznámí muži chtěli po mladíkovi vidět telefon a poslední jeho hovory. Patrně se báli, že byli při krádeži viděni a chtěli se ujistit, zda mladík nevolal policii. Mladík jim sdělil, že nikam nevolal, i tak jej donutili vyjmout SIM kartu z telefonu. Chtěli si odnést i telefon. Jeden z neznámých mužů
Držel mladíka za bundu pod krkem. Druhý z nich jej udeřil do ruky, ve které držel telefon. Ten mu z ruky vypadl, když se pro něj sehnul, tak byl udeřen do tváře. Mladík se dal na útěk, což se mu podařilo. Škoda, která mu vznikla odcizením telefonu, činí 4.000,- Kč. K újmě na mladíkově zdraví naštěstí nedošlo.
 
     V těchto případech se naštěstí nikomu nic nestalo a nikdo s majitelů se tváří v tvář se zlodějem nesetkal. Upozorňujeme, že pokud zjistíte, že ve vašem domě, zahradě, sklepě se pohybuje osoba, která tam nemá co dělat, abyste neprodleně volali linku 158. V žádném případě se nesnažte pachatele zadržet sami. Nikdy nemůžete vědět, zda je ozbrojen, nikdy nemůžete vědět, zda tam nemá komplice.
 
 

vytisknout  e-mailem