Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chaty a chatové oblasti pod dohledem policistů

JIČÍNSKO – Svojí preventivní činností se snaží předcházet vykrádání rekreačních objektů. 

Kontrola chatových oblastí - listopad 2019Kontrola chatových oblastí - listopad 2019Kontrola chatových oblastí - listopad 2019Kontrola chatových oblastí - listopad 2019V rámci nového preventivního projektu na ochranu majetku s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ policisté i v tomto ročním období provádějí kontroly rekreačních objektů.

Nejenom v adventní době, kdy většina majitelů tráví čas v teple svých domovů, vyrážejí policisté i se svými čtyřnohými parťáky na kontrolu jejich rekreačních objektů. Zaměřují se především na to, zda se případná nevítaná návštěva nevloupala do jejich chat a chalup. O provedené prohlídce je majitel vyrozuměn na místě zanechaným kontrolním lístkem. Na místě přítomné chataře a chalupáře policisté informují o problematice zabezpečení samotných objektů. Většina oslovených kladně hodnotí tuto činnost policistů v terénu. Ze statistik jednoznačně vyplývá, že počet případů vykradených chat se neustále snižuje. V průběhu roku budou policisté i v těchto aktivitách nadále pokračovat.

Jak správně zabezpečit rekreační objekt?

  • zajistit vchodové dveře a okna včetně střešních a sklepních
  • okna je vhodné opatřit okenicemi nebo mřížemi
  • použít kvalitní zámkové systémy, které odolají mechanickému poškození
  • nenechávat volně odložené nářadí, které by pachatel mohl použít k útoku na chatu
  • pro případ vloupání si pořídit fotodokumentaci věcí a elektronických přístrojů
  • při delší nepřítomnosti doporučujeme odvézt z chaty cennosti a elektroniku, ale také sekačky a různé nářadí
  • nikdy nezveřejňovat na sociálních sítích místo chaty a informace o nepřítomnosti v rekreačním zařízení, taktéž se nechlubit majetkem uloženým v objektu

K minimalizaci rizika vloupání do objektu je rovněž důležité mít dobré sousedské vztahy. Všímavost a včasné upozornění na linku 158 nebo nejbližšího policejního útvaru může sehrát důležitou roli při ochraně majetku. V případě, že se stanete obětí této trestné činnosti, nevstupujte na místo činu do příjezdu policejní hlídky. Váš pohyb nebo úklid ve vyloupené chatě by mohl narušit stopy, které pachatel na místě zanechal.

Ilustrační fotoIlustrační fotoVýše uvedený projekt je především iniciován potřebou informovat veřejnost o nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily i v České republice. Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání. Má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech řešení zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů. Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku. Ta je volně dostupná v App Store či Google Play.

Více o projektu naleznete ZDE.

nprap. Aleš Brendl
29. listopadu 2019; 09:40

Odkazy do noveho okna

Kontrola chatových oblastí - listopad 2019

Kontrola chatových oblastí - listopad 20... 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí - listopad 2019

Kontrola chatových oblastí - listopad 20... 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí - listopad 2019

Kontrola chatových oblastí - listopad 20... 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí - listopad 2019

Kontrola chatových oblastí - listopad 20... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem