Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chataři a chalupáři, pozor!!!

Zabezpečte si svůj majetek a nedávejte zlodějům šanci 

    Chladné dny, opadávající listí ze stromů a krátká denní doba dávají najevo, že podzim je v plném proudu a zima se začíná velice rychle blížit. Čas, kdy chataři opouštějí své mezi roční příbytky se začíná blížit. Mimo těch, které jsou vhodné pro celoroční užívání. Policisté z Územního odboru Policie ČR Mělník, by proto touto cestou chtěli trochu připomenout několik rad a opatření, kterými by se měli lidé řídit v okamžiku, kdy opouštějí své chatičky a po zazimování jsou jejich  návštěvy velmi sporadické.
       Majitelé si musí uvědomit, že jejich opuštěné objekty, zvláště v zimním období, lákají nejvíce ty osoby, kteří hledají místo, kde se schovat před zimou. Ale nejen tito. Lidé s kriminální minulostí, vniknou do cizích objektů, napáchají značné škody a odcizí mnoho věcí. Nejvíce jsou postiženy ty objekty, které jsou značně odlehlé a dá se k nim zajet autem.
       Nestačí jen vypnout vodu, elektriku, popř. plyn, zavřít okenice, odvézt jídlo a na dveře pořídit větší petlici. Důvod proč zloději často navštěvují chatové oblasti, je jistota, že si vždycky  něco odvezou. Je velice časté, že si majitelé ve svých chatičkách nechávají zahradní sekačky nebo tzv. křoviňáky, motorové pily, drahé sekerky, čerpadla, ale i  televize, rádia, satelity, varné konvice a další vybavení.
       Proto bychom chtěli apelovat na Vás, majitele těchto objektů s prosbou, aby jste se snažili této problém eliminovat a nejlépe jemu předejít úplně. Pro některé je nemožné si pracovní nářadí či některé vybavení chatek brát na zimu domů, neboť sami nemají prostory, kde by tyto věci uskladnili. Proto je potřeba alespoň ztížit zlodějům jejich „práci“ a objekt zabezpečit. Zde je několik málo rad:
  • pořídit si na chatku bezpečností systém, který upozorní na vniknutí nezvaných hostů
  • na okna i dveře pořídit bytelné mříže, samotné okenice a palubkové dveře neodolají tvrdému nátlaku zlodějů
  • nenechávat uvnitř velmi drané věci, jako např. šperky, satelity, televize. Ale ani velmi osobní věci, např. fotografie, dopisy a další.
  • jezdit na chatu co nejčastěji a v nepravidelnou dobu (uklizený sníh svědčí o vaší přítomnosti)
  • dohodnout se na kontrole chaty i okolí s ostatními chataři
  • nechlubte se jiným svým uloženým majetkem v objektu
  • mějte zadokumentované dražší věci v chatkách, pro jejich případnou ztrátu. Včetně jejich výrobních čísel.
 
     Policisté z Územního odboru PČR Mělník několikrát do roka v nepravidelných intervalech kontrolují chatové oblasti i v těch nejhůře přístupných místech. A to nejen v zimním období. Ze všech sil se snaží, aby majitelé své chatky našli pokaždé v pořádku a neutrpěli žádnou škodu na svých majetcích. To vše samozřejmě s Vaší pomocí. Policisté věří, že nezapomenete na tyto rady a budete je co nejvíce dodržovat.

vytisknout  e-mailem