Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští policisté pomáhali turistům v Chorvatsku

Koncem května bylo v Chorvatské republice vedením Policejního prezídia ČR podepsáno Memorandum o porozumění. Na jeho základě došlo k vzájemné dohodě o účasti českých policistů v letní turistické sezóně v Chorvatsku. Od července do konce srpna odjelo v pěti turnusech plnit své úkoly čtrnáct vybraných příslušníků Policie ČR.  

Službu vykonávali ve služebním stejnokroji Policie ČR ve dvou až třítýdenních cyklech, vždy po dvou, ve společných hlídkách s chorvatskými policisty. Pracovali v nejnavštěvovanějších turistických lokalitách ve Splitsko-dalmatském kraji a na dvou policejních stanicích ve  Splitu. Zasahovali i na hlavních tazích a v letoviscích, kde se předpokládalo, že by mohly vzniknout nějaké problémy.
 
Policisté kontaktovali hotely, kempy a turistické kanceláře a zjišťovali, zda nemají čeští turisté nějaké problémy. Odpovídali časté dotazy občanů na dopravní situaci, odlišnosti v dopravních pravidlech, radili turistům, jak předejít krádežím. Konkrétně byli vysláni k dvaceti dopravním nehodám. Na místě pomáhali zejména s komunikací s chorvatskými policisty, úřady a zdravotnickými zařízeními.
 
Činnost  policistů byla ze strany českých turistů hodnocena vesměs pozitivně. Jeden z  českých turistů napsal děkovný dopis ministrovi vnitra. Hlídka mu pomohla ve chvíli, kdy po marném čekání na sanitku pro svoji dceru, která v průběhu dne několikrát zkolabovala a upadala do bezvědomí, bloudil po Omiši a hledal nemocnici. Dívka byla z nemocnice v Omiši poslána do nemocnice ve Splitu. Policisté rodině  ve svém osobním volnu pomáhali s tlumočením a vyřizováním všech náležitostí.  
 
Koncem září, u příležitosti oslav Dne Chorvatské policie, udělil ministr vnitra Chorvatské republiky Uznání za zásluhy por. Mgr. Kateřině Reslerové. Chorvatská strana ocenila účinnou pomoc policistky při záchraně dvou českých turistů, kteří se ztratili počátkem srpna v horském masívu Biokovo.
 
Dnes, tj. 16. října,   policejní prezident  plk. Mgr. Oldřich Martinů hodnotil   novou formu mezinárodní spolupráce pozitivně. Na společném shromáždění policistům, kteří se na přípravě, organizaci i výkonu služby v Chorvatsku podíleli, předal děkovné listy.  Poručík Mgr. Kateřina Reslerová převzala z rukou policejního prezidenta Čestnou medaili Policie České republiky.
 
O vyslání českých policistů se uvažuje i v příští turistické sezóně. Při přípravě bude využito letošních zkušeností.
 
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
Odkazy do noveho okna

Část skupiny oceněných policistů z Chorvatska

Část skupiny oceněných policistů z Chorv... 

Detailní náhled

Jedna  z oceněných policistek - Kateřina Reslerová

Jedna z oceněných policistek - Kateřina... 

Detailní náhled

Policisté radí řidiči

Policisté radí řidiči 

Detailní náhled

Policisté v Chorvatsku

Policisté v Chorvatsku  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem