Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Čeští policisté budou chránit řeckou hranici

ČR – Dne 1.11.2010 vysílá Služba cizinecké policie, na žádost agentury Frontex, policisty ze svého expertního týmu RABIT, kteří budou pomáhat při ochraně vnější schengenské hranice. 

Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU – FRONTEX požádala v úterý 26. října 2010 Českou republiku o pomoc při ochraně vnější schengenské hranice. Vyžádala si nasazení odborníků ze zásahové pohraniční jednotky RABIT specializující se na ostrahu pozemní  hranice, odhalování padělaných a pozměněných dokladů a organizaci práce na hranicích. Služba cizinecké policie agentuře nabídla své experty z týmu RABIT, kteří mohou zahájit svou činnost v Řecku během 5 dnů. Plánovaná doba působení těchto policistů na řecko-turecké hranici je 4 týdny.
 
Policisté Služby cizinecké policie se od připojení České republiky k schengenskému prostoru aktivně zapojují do společných operací na vnějších pozemních a vzdušných hranicích a pravidelně se zúčastňují společných cvičení RABIT. Cvičení RABIT jsou zaměřena na procvičování postupů a mechanismů vyslání příslušníků dle nařízení Rady a EP (ES) č. 863/2007, jehož účelem je poskytnutí rychlé operativní pomoci na omezenou dobu žádajícímu státu, který čelí naléhavé a mimořádné situaci, zejména přílivu velkého počtu státních příslušníků třetích zemí usilujících o nedovolený vstup na území dotčeného členského státu.
 
por. Barbora Kudláčková
31.10.2010
 

vytisknout  e-mailem