Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Český DVI tým prověří svoji připravenost

Ve dnech 18.-22. května 2015 se v Praze uskuteční v pořadí již třetí cvičení českého DVI týmu pod vedením zkušených kolegů ze Švýcarska. 

DVI
Český DVI tým byl proškolen v roce 2013 díky grantu z prostředků Programu švýcarsko-české spolupráce. Specialisté na identifikaci posléze absolvovali další dvě cvičení, ve Švýcarsku a v České republice, v rámci kterých získávali další zkušenosti.
 
Členy českého DVI týmu jsou dokumentaristé, daktyloskopové, genetici, antropologové, soudní lékaři, stomatologové, dále psycholog, překladatel, metodik a vedení týmu. Odborníci pracují v několika skupinách. Post Mortem skupina provádí úkony směřující k identifikaci na místě neštěstí a na pitevně. „Jejím úkolem je zajistit a zadokumentovat těla obětí a jejich veškeré osobní věci. Odborníci se rovněž podílejí na dokumentaci a popisu těla oběti, odběru genetického materiálu a snímání daktyloskopických otisků na pitevně,“ přibližuje činnost forenzních specialistů plk. Bendl.
 
Mezi mrtvými mohou být také cizí státní příslušníci, proto je velice důležitá mezinárodní spolupráce s členy DVI týmů zahraničních států a s Národní ústřednou Interpolu. „Jsme jednou z 11 evropských zemí, která má svůj DVI tým. O potřebnosti vzniku týmu se začalo uvažovat již v roce 2005 v souvislosti s ničivou vlnou tsunami, která v prosinci 2004 postihla jihovýchodní Asii. Oběťmi této živelní katastrofy se stalo také osm českých občanů.Díky finanční podpoře Programu švýcarsko-české spolupráce se nám podařilo zajistit potřebné materiální a technické vybavení týmu a získat odborné „know-how“ od zkušených evropských specialistů na identifikaci, za což jsme velice vděčni,“ uzavírá Bendl.
 
Ve čtvrtek 21. května 2015 se praktické ukázky činnosti DVI týmu mohou zúčastnit zástupci médií. Místo a čas cvičení, v případě zájmu, upřesní plk. Mgr. Petr Bendl, Ph.D., (mobil: +420 603 190 296) nebo kpt. Mgr. Petra Srnková (+420 733 676 899).
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Police ČR
18. května 2015 
 

vytisknout  e-mailem