Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Českobudějovičtí kriminalisté objasnili další desítku skutků

České Budějovice - Trojice recidivistů páchala majetkovou trestnou činnost na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. 

Českobudějovičtí kriminalisté si mohou na své konto připsat další velmi významný úspěch. V těchto dnech se jim podařilo díky skvěle odvedené práci objasnit na desítku skutků, které má na svědomí trojice jim dobře známých pachatelů. Tři muži (23, 35 a 34 let) společně nebo samostatně páchali především majetkovou trestnou činnost na území Českobudějovicka a Českokrumlovska. V současné době se všichni tři nachází ve vazbě za předchozí majetkovou trestnou činnost, kriminalisté jim tak teď rozšířili obvinění ještě o další skutky. Všichni tři pachatelé byli v minulosti mnohokrát trestáni. Jejich trestná činnost je velmi pestrá a kradou prakticky vše, co můžou zpeněžit. Jedná se především o krádeže věcí z různých objektů a krádeže aut. 

Skutky, ze kterých jsou tentokrát obviněni, se staly koncem roku 2019 a také během letošního roku. Poškozeným osobám způsobili tito recidivisté škodu ve výši několika stovek tisíc korun, např. ukradli osobní automobily v Českém Krumlov či v Lišově. Zajímavou krádež provedli počátkem března tohoto roku v jednom hotelu v Českých Budějovicích. Dva z pachatelů se ubytovali v hotelovém apartmánu a rozhodli se, že odtud některé věci odnesou. Majitelé hotelu se pak nestačili divit, když z pokoje zmizela myčka na nádobí, lednice, televizor, pračka, mikrovlnná trouba, lustr a lednice. Nepohrdli však ani povlečením, polštářem či dekou. Ukradli také celý obsah minibaru a požární hlásič. Škoda tehdy dosáhla výše bezmála 40 000 korun. Je potřeba dodat, že se jim zmíněná krádež natolik zalíbila, že se do hotelu po dvou týdnech vrátili a znovu zde kradli.

Pozornosti těchto ostřílených zlodějů neuniklo ani například jízdní kolo ukradené v ulici L. Kuby, zahradní gril odcizený přímo ze zahrady jednoho rodinného domu v Českých Budějovicích, odkud si mimochodem zloděj odnesl i letní pneumatiky a také jízdní kolo. Nevyhýbali se ani garážím u domů, kdy jeden z pachatelů kradl v obci Černý Dub. Z garáže vzal zimní pneumatiky, plastové poklice atd. Na jiném místě pak odcizil jeden z pachatelů přívěsný vozík. Z jednoho neuzamčeného rodinného domu v obci Dobrá Voda počátkem dubna jeden ze zlodějů ukradl peněženku s finanční hotovostí, osobní doklady a klíče od vozidla značky Mercedes, které stálo zaparkované nedaleko domu a s vozidlem odjel. Během doby, kdy ho užíval, z něj odcizil autorádio a poškodil lak na nárazníku. 

V druhé polovině března jeden z pachatelů způsobil v katastru obce Vrábče dopravní nehodu vozidlem značky Nissan. Jel ve směru od obce Kroclov na obec Vrábče, kdy vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení a vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do stavební buňky. A když už ji poničil, tak ho napadlo, že se podívá co je uvnitř. Odsud si pak odnesl motorovou a pilu a křovinořez, vše v hodnotě 5 000 korun. Navíc způsobil škodu na buňce i na vozidle ve výši 20 000 korun. Poté z místa nehody utekl. Následně policistům sám zavolal. Policisté poté zjistili, že tento muž nevlastní žádné řidičské oprávnění, vozidlo nemá platnou technickou prohlídku a navíc na vozidle byly užity pneumatiky s nevyhovující hloubkou dezénu.

Foto z místa DN:

DN 1.JPG

DN 2.JPG

Je to teprve několik měsíců, kdy si tito zloději "odseděli" různě dlouhé tresty za předchozí trestnou činnost a nyní opět čelí dalšímu trestnímu stíhání. Samostatně nebo ve formě spolupachatelství jsou obviněni ze spáchání  pokračujících trestných činů krádeže, poškození cizí věci, porušování domovní svobody, maření výkonu úředního rozhodnutí, neoprávněné užívání cizí věci či neopatřené opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Protože trestnou činnost páchali v době nouzového stavu, hrozí jim vyšší trest a to až do výše osmi let. Krimialisté budou na tomto případu nadále intenzivně pracovat a není vyloučeno, že odhalí i další trestnou činnost, kterou má toto trojice na svědomí.

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

19. června 2020

vytisknout  e-mailem