Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Společný výkon služby

TEPLICKO - Přeshraniční spolupráce přispěla k záchraně dvou mladých lidí. 

logo Evropské projekty
 

      V rámci Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020 a projektu „Mobilně a efektivně ve společném příhraničí“ Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a Policejního ředitelství Drážďany zavítal minulý týden na obvodní oddělení v Dubí na třídenní hospitaci policista z obvodního oddělení Dippoldiswalde. Cíli projektu je zvýšení bezpečnosti ve společném příhraničí, posílení subjektivního pocitu bezpečí obyvatelstva a turistů včetně bezpečnosti v dopravě, zefektivnění prevence a potírání kriminality a podpora a zefektivnění spolupráce mezi projektovými partnery, jejich organizačními jednotkami a policisty, zejména na úrovni základních útvarů.

     První den policista z Dubí společně s německým kolegou dohlíželi na bezpečnost dětí na přechodu pro chodce v ulici Krušnohorská. Poté si prohlédl služebnu policie v Dubí a následně i oddělení kriminalistické techniky na Územním odboru Teplice. Odpoledne společně s dubským kolegou a policisty odboru služby pro zbraně a bezpečnostní odebírali střelné zbraně v rámci pozůstalosti po zesnulé osobě.

     Další den společná hlídka opět dohlížela na bezpečnost dětí přecházejících komunikaci a poté se německý kolega seznámil s náplní práce policistů z obvodního oddělení v Dubí. Byl přítomen výjezdu k vloupání do vozidla, zajišťování stop a dalších úkonů trestního řízení, včetně zadávání všech údajů do systému evidence trestního řízení a po zbytek dne společně s českým policistou vykonával obchůzkovou a hlídkovou službu. 

     Poslední den měli policisté společnou hlídku ve služebním obvodu OOP Dubí, zejména v blízkosti státní hranice. V rámci dopravně bezpečností akce se zaměřili na kontrolu motorových vozidel na hlavní silnici z Cínovce do Dubí, kde je větší fluktuace cizinců. Kontrolovali technický stav vozidel a dodržování pravidel silničního provozu, především pak zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní. Zároveň se zaměřili na možný výskyt cizinců nelegálně se zdržujících na území naší republiky a migrantů, kteří Českou republiku požívají jako tranzitní zemi při přesunu do dalších zemí Evropské unie. Po ukončení akce navštívili služebnu Městské policie Dubí, kde hovořili o problematice bezpečnosti ve městě, nebezpečích spojených s prostitucí i přestupcích v dopravě.

     Během tří dnů si kolegové ze sousedních zemí vyměnili své zkušenosti, nebo porovnali rozdíly ve výkonu služby české a saské policie dané různou legislativou. Výměnný pobyt policisté vyhodnotili jako velmi přínosný pro výkon služby i další vzájemnou spolupráci.

     Důležitost vzájemné spolupráce dosvědčuje i případ záchrany dvou lidí, kteří se o víkendu ztratili v Krušných horách. V neděli 10. prosince probíhala v rámci zmíněného projektu další společná hlídka německých a českých policistů, konkrétně kolegů z obvodního oddělení Dippoldiswalde a policistů z obvodního oddělení v Duchcově, která byla zaměřena na prevenci majetkové kriminality.

     Kolem 17. hodiny oznámil na tísňovou linku mladý německý pár, že si vyrazili na výlet z Altenbergu na Nové Město, ale podcenili blížící se tmu a počasí a ztratili se. Na horách v té době hustě sněžilo a foukal silný vítr, mladí lidé se proto schovali do nějaké boudy a zavolali o pomoc. Duchcovští policisté společně s německými kolegy ihned vyjeli do zmíněné oblasti a začali po ztracených lidech pátrat. S ohledem na povětrnostní podmínky se mohli ocitnout v ohrožení života, naštěstí je policisté po několika desítkách minut našli na silnici poblíž horské chaty Vitiška. Němečtí kolegové dvojici převezli za hranice k jejich autu, díky včasnému zásahu policistů a příkladné koordinované přeshraniční spolupráci tak nedošlo k žádné újmě na zdraví.    

15. 12. 2017, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

Odkazy do noveho okna

společný výkon služby

společný výkon služby 

Detailní náhled

společný výkon služby

společný výkon služby 

Detailní náhled

společný výkon služby

společný výkon služby 

Detailní náhled

společný výkon služby

společný výkon služby 

Detailní náhled

společný výkon služby

společný výkon služby 

Detailní náhled

společný výkon služby

společný výkon služby 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem