Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Česko-polský projekt STOP CYBERCRIME

Policisté na obou stranách česko-polské hranice úspěšně spolupracují s vysokoškolskými pracovníky při boji s kriminalitou ve virtuálním prostředí. 


logo EU CZ PL

logo CyberCrimeV úterý 27. 6. 2023 se v hotelu Nutrend World v Olomouci konala závěrečná konference česko-polského projektu Stop CyberCrime - Zefektivnění českopolské spolupráce v boji proti kyberkriminalitě, na níž proběhlo zhodnocení celkového přínosu tohoto unikátního počinu v oblasti potírání a prevence kyberkriminality, zahrnujícího spolupráci všech policejních subjektů po obou stranách česko-polské hranice a Univerzity Palackého v Olomouci jako významného partnera v oblasti prevence.

Závěrečné konference se zúčastnili významní hosté zastupující všech 9 subjektů, které se na realizaci projektu podílely. Přítomné přivítal vedoucí oddělení tisku Policejního prezidia plk. PhDr. Ondřej Moravčík. Na úvod promluvil policejní prezident  genpor. Mgr. Martin Vondrášek, který krátce zhodnotil současný stav a vývoj kybernetické kriminality. Připomněl, že vzhledem ke své virtuální povaze tato kriminalita překračuje všechny hranice a může být páchána prakticky odkudkoliv. Poté se slova znovu ujal plk. Moravčík, který v roli průvodce seznámil přítomné nejen s detaily celého projektu, ale přiblížil i počáteční myšlenku zrodu, přičemž nezapomněl zmínit, že současnému projektu předcházel neméně významný mezinárodní počin, a to realizace česko-polského projektu DrugStop, který položil základy další mezinárodní spolupráce.

Na slova předchozích řečníků navázali zástupci olomoucké univerzity prof. Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. a doc. PhDr. René Szotkowski, PhD. konkrétními příklady z praxe, získanými z provozované online poradny i ze své přednáškové činnosti, zaměřené na edukaci a prevenci dětí a mládeže.  Projekt a jeho přínosy pro policii a policisty spolupracující po obou stranách českopolské hranice ocenili i další hosté, za ředitelství Královéhradeckého kraje, vedoucího partnera projektu, ředitel brig. gen. Ing. Petr Petřík, za ředitelství Olomouckého kraje ředitel brig. gen. Tomáš Lansfeld, za ředitelství Moravskoslezského kraje ředitel brig. gen. Tomáš Kužel, za ředitelství Libereckého kraje náměstek krajského ředitele pro ekonomiku plk. Vladimír Libnar, za ředitelství Pardubického kraje ředitel plk. Jan Ptáček, za Komendu Wojewódzku Policji w Katowicach zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji - insp. Artur Bednarek, za Komendu Wojewódzku Policji w Opolu Komendant Wojewódzki Policji w Opolu nadinsp. Rafał Kochańczyk a za Komendu Wojewódzku Policji we Wrocławiu Komendant Wojewódzki Policji we Wrocławiu nadinspektor Dariusz Wesołowski.

Shrnující slova patřila vedoucímu Společného sekretariátu Česká republika - Polská republika Mgr. Macieju Molakovi, který přítomným poděkoval za kvalitní a funkční model přeshraniční spolupráce a zároveň všechny hosty ubezpečil, že projekt bude dále propagovat jako příklad dobré praxe.

Bližší informace k projektu

Myšlenka vzniku projektu se zrodila v hlavách královéhradeckých policistů a postupně vykrystalizovala do podoby spolupráce pěti českých policejních partnerů (krajská ředitelství policie Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje) se třemi polskými policejními partnery (krajská ředitelství policie Polské republiky ve Wrocławi, Opolí a Katowicích) a Univerzitou Palackého v Olomouci. Realizace projektu byla naplánována na roky 2019 až 2021, avšak kvůli koronavirové epidemii byla prodloužena až do 30. 6. 2023.

Projekt byl financován z prostředků Evropské Unie - operačního programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko (85%) i z vlastních zdrojů partnerů (15%) a celkové výdaje čítaly 3.064.440,62 EUR.

Cílem tohoto mezinárodního projektu bylo vytvořit komunikační síť - společný komunikační prostředek dostupný pro české i polské partnery projektu, jehož pomocí je možné sdílet klíčové informace, datové soubory, technologické postupy i další důležité informace, a tím zefektivnit potírání kyberkriminality, zajistit co nejrychlejší pomoc obětem kybernetických útoků, co nejrychleji reagovat na nejnovější trendy a samotným útokům předcházet prostřednictvím adresných preventivních aktivit.

V rámci projektu byl vytvořen dokument „Metodika pro využívání komunikační sítě – systému výměny informací a dat“. Díky této metodice byly nastaveny funkční metodické postupy v rámci přeshraničního předávání poznatků tak, aby zajišťování důkazních prostředků v kyberprostředí bylo co nejefektivnější, stejně jako vzájemné vyžadování a poskytování aktuálních pracovních informací. K využívání vytvořené komunikační sítě dle této metodiky se pak všichni partneři zavázali podpisem Dohody o spolupráci v prevenci, potlačování a vyšetřování kriminality v kyberprostředí.

Na společných setkáních a školeních různé míry odbornosti se podařilo vytvořit a upevnit přeshraniční osobní kontakty mezi protějšky partnerů od řadových policistů až po expertní pracovníky. Díky projektu funguje na české i polské straně online poradna E-bezpečí v režimu 24/7, která je k dispozici všem, kteří se cítí v kyberprostředí jakkoliv ohroženi. V poradně pracují odborníci univerzity, a v případě potřeby jsou zapojeni i policisté.   

Další informace k projektu

Projekt „STOP Cybercrime“,
plným názvem Zefektivnění česko-polské spolupráce v boji proti kyberkriminalitě, číslo: CZ.11.4.120/0.0/0.0/17_028/0001654

Financování projektu

celkové výdaje projektu   3 064 440,62 EUR
z toho podpora EU (85%)     2 604 774,52 EUR
vlastní zdroje partnerů (15%)        459 666,1 EUR

 Dílčí aktivity projektu:

(Úmyslem projektu bylo od počátku bojovat s kyberkriminalitou komplexně, na všech frontách, tedy nejen represivně, ale i preventivně.)

  • Cílené preventivní akce na školách a během veřejných akcí pro děti, učitele a rodiče, kterým předcházel výzkum realizovaný v podporovaném území příhraničí. Cílem byla edukace a informovanost v oblasti IT kriminality. Celkem proběhlo od dubna 2019 do konce roku 2022 v českém příhraničí 154 akcí, kterých se účastnilo 2 579 osob a v polském příhraničí od května 2019 do konce roku 2021 130 akcí, kterých se účastnilo 1 986 osob.      
  • Rozšíření online PoradnyE-Bezpečí v ČR a především nově do Polska. Poradna je provozována Univerzitou Palackého v Olomouci, zaměřuje se na rizikové chování v online prostředí a kybernetickou kriminalitu. Funguje v režimu 24/7 prostřednictvím webového formuláře na www.napisnam.cz/www.napiszdonas.pl. Jeden případ obvykle řeší více poradců a v případě potřeby jsou bez prodlevy veškeré potřebné informace předány příslušným policejním složkám. Hlavním cílem e-poradny je včasným zásahem co nejvíce omezit dopady kybernetického útoku na oběť.
  • Zvýšení schopnosti policejních složek kyberkriminalitu odhalovat, prokazovat a tím ji i efektivně potírat, neboť díky tomuto projektu získali všichni policejní partneři projektu srovnatelné a vzájemně kompatibilní portfolio HW-SW nástrojů. Tyto nástroje jim dokážou poskytnout takové výstupy, které mohou vzájemně sdílet prostřednictvím vytvořené komunikační sítě. Jde o vysoce specializovanou techniku a technologie, které má nyní policie k dispozici. Schopnost policie vyšetřovat kybernetickou kriminalitu je totiž přímo úměrná její schopnosti sledovat technologické trendy pachatelů a udržet s nimi krok. A snad ještě podstatnější je neustále si udržovat vysokou kvalifikaci policistů a umožnit jim nabírat zkušenosti v používání těchto technologií.
  • Proto se projekt věnoval velkou měrou zvyšování kvalifikace policistů a policejních odborníků.  A to od řadových policistů, přes analytiky, až po pracovníky kriminalistických laboratoří. Projekt zajistil odborná školení 3 úrovní, při nichž měli možnost se osobně setkat a navázat či prohloubit spolupráci místní policisté sousedních příhraničních regionů. Školení I. úrovně, odborně „nejnižší“, bylo určeno pro řadové policisty základních útvarů podél hranice. Školení II. a III. úrovně bylo určeno pro policejní experty zabývající se kyberkriminalitou a experty z akreditovaných kriminalistických laboratoří a po odborné stránce jej poskytovaly specializované externí firmy, které se zabývají vývojem specializovaných forenzních HW a SW nástrojů v této oblasti.
  • Po školení II. a III. úrovně následovaly dvoudenní workshopy, kterých se účastnili všichni absolventi a diskutovali zde nad získanými znalostmi, využili je k výměně konkrétních praktických zkušeností a získání osobních kontaktů. 
  • Aktivita zvyšování kvalifikace policejních odborníků se ale neomezovala pouze na analytiky a forenzní specialisty, ale také na policejní preventisty. Těm projekt umožnil čerpat znalosti a zkušenosti od celosvětově uznávaných odborníků na poli prevence kyberkriminality  - Centra PRVOK UPOL, které realizovalo celou rozsáhlou preventivní kampaň včetně předcházejícího výzkumu a provozuje Poradnu E-Bezpečí v ČR i v Polsku. Tito lidé předali své znalosti a zkušenosti policejním preventistům na školení, kterého se účastnilo celkem 27 posluchačů z řad všech policejních partnerů. Na školení navazovalo další on-line setkání. Certifikovaní lektoři univerzity tak předali policejním preventistům zkušenosti získané během preventivních aktivit v aktuálně vysledovaných trendech rizikového chování. Policejní preventisté tak mohou navázat na práci lektorů po ukončení realizace projektu. Zároveň díky získaným kontaktům a komunikační síti si budou i po skončení projektu předávat aktuální informace z oblasti prevence.
  • Efektivita boje proti kyberkriminalitě, zamezení jejího šíření a prohlubování závisí na dostupnosti technologií, znalostech a dovednostech vyšetřovatelů a velkou měrou také na rychlosti reakce. A právě za účelem urychlení hlavně přeshraničního předávání informací, sdílení dobré praxe, pracovních postupů a sdílení analytických výstupů byla vytvořena společná komunikační síť. Její fungování spolu s využíváním specializovaného forenzního vybavení a zvýšením kvalifikace umožnilo partnerům efektivně spolupracovat, získávat informace a data rychleji, ve větší kvalitě i objemu a také jejich následnou komplexnější analýzu, která přispívá k odhalování a vyšetřování většího počtu případů, a to i těch, které by byly doposud neodhalitelné. Zvýšení kvalifikace českých a polských policistů a vzájemné předávání informací, know-how a zkušeností mezi všemi partnery tím přispívá ke zvýšení bezpečnosti v pohraničí.

Projekt umožnil vytvoření dlouhodobých vazeb mezi policisty v podporovaném území a pracovníky olomoucké univerzity. Projekt rovněž zajistil zvýšení kvalifikace více než 700 policistů ve využívání moderních HW a SW prostředků v boji proti kyberkriminalitě a přispěl ke zvýšení a zrychlení spolupráce mezi partnery, zejména českými a polskými policejními složkami.

kpt. Mgr. Eva Prachařová,
koordinátorka prevence,
Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje
28. 6. 2023

Odkazy do noveho okna

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

Stop Cybercrime

Stop Cybercrime 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem