Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká znalecká, a. s.

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací:

„Žádám informace ke znaleckému ústavu Česká znalecká, a. s., Nezvalova 423, 500 03 Hradec Králové, IČO: 252 60 138 zapsanému v I. oddílu seznamu znaleckých ústavů Ministerstva spravedlnosti ČR, obor znalecké činnosti EKONOMIKA (dále i nebo jen „ústav“)

a to za období od 1. 1. 2013 do dne odeslání odpovědi na tuto žádost v níže uvedeném rozsahu a v členění:

a/ kolik celkem znaleckých posudků zpracoval ústav Česká znalecká a.s. pro potřeby Policie České republiky

b/ kolik znaleckých posudků bylo zpracováno za jednotlivé kalendářní roky

c/ pro jaké policejní útvary byly znaleckým ústavem v předmětném období znalecké posudky vypracovány

Tuto informaci ad c/ žádám podat po jednotlivých kalendářních letech 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 a 2020 odděleně v členění:

  • Identifikace policejního útvaru, který vydal Opatření o přibrání znalce včetně čísla jednacího Opatření a dne jeho vydání
  • identifikace číslem jednacím trestního řízení, ve kterém bylo opatření vydáno
  • identifikace číslem znaleckého posudku zpracovaného ústavem včetně data zpracování posudku
  • identifikace všech zpracovatelů posudku (jméno, příjmení)
  • identifikace osoby (jméno, příjmení), která za znalecký ústav podepsala jako oprávněná osoba
  • finanční plnění, které bylo znaleckému ústavu za vypracování znaleckého posudku vyplaceno“

Policie České republiky posoudila předmětnou žádost o informace a konstatovala, že nevede žádnou evidenci, která by obsahovala údaje o tom, kolik znaleckých posudků podle zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (dále jen „zákon č. 141/1961 Sb.“), zadala ke zpracování konkrétnímu znaleckému ústavu v kalendářním roce, jaké finanční částky mu v této souvislosti vyplatila, respektive další informace požadované v bodu c/ předmětné žádosti o informace.  Žádný právní předpis jí neukládá takovou evidenci vést. Požadované údaje by bylo nutno vyhledat v jednotlivých trestních spisech vedených Policií České republiky během období, jež je v žádosti vymezeno. Ke zjištění požadovaných informací o počtu znaleckých posudků, jejichž zpracování bylo zadáno výše uvedenému znaleckému ústavu, a dalších informací požadovaných v předmětné žádosti a vztahujících se ke každému jednotlivému znaleckému posudku by však nepostačovalo pouhé mechanické vyhledání a shromáždění jednoduchých údajů. Povinný subjekt by musel vyhledat trestní spisy, ve kterých výše uvedená právnická osoba figuruje jako subjekt trestního řízení, ověřit její totožnost s osobou uvedenou v předmětné žádosti o informace a posoudit, zda tato osoba v dané trestní věci vystupuje v postavení znaleckého ústavu ve smyslu zákona č. 141/1961 Sb. nebo v jiném postavení. Dále by pak musel porovnat údaje o počtu přibrání výše uvedené právnické osoby jako znaleckého ústavu v trestním řízení zjištěné prověrkou trestních spisů s údaji o platbách poukázaných této osobě a evidovaných v informačním systému účetnictví Policie České republiky. Takový analytický postup podle názoru povinného subjektu představuje vytváření nové informace, jehož se povinnost poskytovat informace podle ustanovení § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. netýká.          

Z výše uvedených důvodů povinný subjekt poskytl žadateli alespoň údaje o počtu plateb znalečného poukázaných Policií České republiky společnosti Česká znalecká, a. s., se sídlem Nezvalova 423, 500 03 Hradec Králové, IČO: 252 60 138, od 1. ledna 2013 do 30. září 2020, tj. do data doručení předmětné žádosti o informace, a dále údaje o jednotlivých částkách těchto plateb za vymezené období v členění podle kalendářních let a útvarů Policie České republiky. Tyto údaje pocházejí z informačního systému účetnictví vedeného Policií České republiky a nerozlišují, zda jde o platbu za jeden znalecký posudek nebo případně za dva či více znaleckých posudků.

PhDr. Jiří Vokuš, 13. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem